Acasă » Electricitate » REI: Nu ne vom mai întâlni niciodată cu astfel de oportunități de investiții în energie verde

REI: Nu ne vom mai întâlni niciodată cu astfel de oportunități de investiții în energie verde

19 mai 2023
Electricitate
energynomics

Companiile și primăriile din România nu se vor mai întâlni niciodată cu oportunitățile de finanțare a proiectelor de energie regenerabilă existente acum și, din acest motiv, trebuie să atragă cât mai multe fonduri. ”Nu ne vom mai întâlni cu astfel de oportunități”, a spus Roxana Mircea, Managing Partner la REI Grup, în cadrul conferinței “Eficiență energetică pentru tranziția energetică – Brașov”.

România are dispoziție, în această perioadă, fonduri de câteva miliarde de euro pentru investiții în producerea de energie din surse regenerabile.

Spre exemplu, fonduri de 500 milioane de euro sunt adresate UAT-urilor prin Fondul pentru Modernizare, iar o sumă similară este destinată fabricilor pentru proiecte de generare a energiei din surse regenerabile pentru autoconsum.

Alte 500 milioane de euro, alocate tot prin Fondul pentru Modernizare, vor fi gestionate de Ministerul Agriculturii și vor destinate fermierilor care vor să își instaleze unități de producere a energiei verzi.

Una dintre dificultățile atragerii acestor fonduri este calitatea proiectelor, astfel că firmele interesate ar trebui ”să nu mai deseneze prin birou niște proiecte și apoi să ne trezim că nu poate așa”.

DESCARCĂ PREZENTAREA ROXANEI MIRCEA

Totodată, riscurile cele mai mari sunt la implementare, astfel că beneficiarii de fonduri destinate producției de energie din surse regenerabile trebuie să fie atenți să nu cadă în capcana unor firme care nu au expertiza necesară.

”Să nu cădeți în capcana unor firme înființate acum o lună sau două care nu au expertiză și care nu oferă contractual garanția unor proiecte corecte și complete din punct de vedere administrativ”, a mai spus Mircea.

Conferința de la Brașov a fost prima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Un comentariu la „REI: Nu ne vom mai întâlni niciodată cu astfel de oportunități de investiții în energie verde”

  1. Marius Iulian Costache

    Doamna Roxana Mircea are categoric dreptate. Când va începe războiul energetic și credeți-mă va începe cât de curând, atunci producătorii de echipamente și tehnologie, vor fi stimulați de guvernele țărilor lor. Nu vor mai fi tentați să vină în țări precum Romania. Spun de foarte multă vreme. Acum este momentul să apăsăm accelerația la podea, chiar cu riscul de a ”scoate pistoanele prin chiulasă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *