Acasă » Electricitate » REI: Este toamna finanțărilor – primăriile se pot transforma în producători de energie

REI: Este toamna finanțărilor – primăriile se pot transforma în producători de energie

3 octombrie 2022
Electricitate
energynomics

Mediul de afaceri și autoritățile locale au la dispoziție în această toamnă sume considerabile acordate din fonduri europene și prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR) pentru proiecte de eficiență energetică, producție de energie regenerabilă și digitalizare. În același timp, atât autoritățile locale, dar și firmele private, au un interes extrem de ridicat în atragerea acestor fonduri, cu precădere pentru digitalizare, instalarea de panouri fotovoltaice și anveloparea clădirilor.

”Suntem într-o perioadă extrem de efervescentă. Sunt bani atât pentru investiții publice, cât și private. Putem spune că este toamna finanțărilor. Primăriile se pot transforma în producători de energie”, a declarat Roxana Mircea, managing partner la firma de consultanță REI, care a gestionat până în acest moment circa 1.000 de proiecte, din care peste 800 au fost deja implementate.

Având în vedere termenele scurte de depunere a proiectelor și, ulterior, de realizare a investițiilor, anul viitor va reprezenta o provocare pentru importatori, instalatori și firmele de montaj. Fondurile pentru producția de energie destinate primăriilor se ridică la 500 de milioane de euro. Jumătate din sumă vizează finanțarea proiectelor pentru producerea energiei regenerabile pentru autoconsum, categorie care va include și energie produsă de panourile fotovoltaice montate pe acoperișurile școlilor și spitalelor, iar cealaltă jumătate este direcționată înspre proiectele de livrare a energiei produse în rețeaua electrică.

”Sunt în pregătire 75 de apeluri de proiecte. Este o nebunie, toată lumea vrea să facă producție de energie regenerabilă, însă timpul este foarte scurt. Proiectele trebuie finalizate până în decembrie 2023, dar dacă beneficiarul, indiferent că e primărie sau firmă privată, plătește echipamentele din banii lui, acestea pot fi recepționate și în 2024”, a adăugat Mircea, în cadrul conferinţei “Comunități sustenabile – Iași”, organizate de Energynomics și SmartiCity.

În sectorul privat, se observă o puternică tendință de supracontractare pentru proiectele de generare a energiei verzi. Pe axa de finanțare dedicată zonei private, în special pentru firmele din sectorul agroalimentar, panificației, patiseriei, produselor din carnea și lactatelor, există fonduri de 179 de milioane de euro rămase nefolosite din proiecte mai vechi, iar aceste fonduri vor putea fi extinse până la un total de 290 milioane de euro.

Potrivit lui Mircea, fondurile pentru investiții în digitalizare sunt așteptate de tot mediul privat. Bugetul pentru astfel de proiecte este tot de 500 milioane de euro, din care 350 de milioane de euro vor fi direcționate către proiecte de digitalizare mici. Totodată, alte 500 milioane de euro sunt disponibile pentru finanțarea proiectelor pentru producerea de energie verde și proiecte de eficiență energetică precum anveloparea blocurilor și montarea de panouri fotovoltaice pentru autoconsum. Prin acest program, firmele pot accesa până la un milion de euro, respectiv 500.000 de euro pentru anveloparea clădirilor și 500.000 de euro pentru panouri fotovoltaice.

DESCARCĂ PREZENTAREA ROXANEI MIRCEA

”Chiar dacă s-a scos din schema de finanțare biomasa, fabricile sunt extrem de interesate de aceste finanțări. Cine nu se califică acum, poate să aștepte și să re-depună proiectul în primăvara anului 2023. Totodată, alte fonduri de 300 milioane sunt disponibile prin programe derulate de ministerul Economiei”, a adăugat Mircea.

REI Grup este format din trei companii, REI Finance Advisors, REI International, Touched Marketing, și are 80 de angajați și 11 birouri regionale.

Conferinţa “Comunități sustenabile – Iași” a fost organizată de Energynomics și SmartiCity cu sprijinul partenerilor ABB, Eaton Electric, Enel X, ENGIE Romania, Flash Lighting Services, Geminox, REI Grup.

Un comentariu la „REI: Este toamna finanțărilor – primăriile se pot transforma în producători de energie”

 1. Doamnelor si domnilor
  Din 2020, in mai multe randuri, am propus tuturor primariilor riverane Marii Negre, dar mai
  sustinut PRIMARIEI CONSTANTEI, sa-si faca singure ENERGIE DIN VALURI.
  Le-am oferit tuturor, GRATUIT, pentru Puterea Instalata necesara si dorita, licenta inventiei mele
  numita POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOATA pentru acest proiect, plus know how.
  Constantei i-am oferit 500 MW P.I. + know how, CET Constanta, a avut 250 MW P.I. .
  D-l Primar Vergil Chitac mi-a spus ca nu poate, ca n-are voie. Poate acum POATE!
  POATE SI ALTI PRIMARI VOR PUTEA.

  Doamnelor si domnilor
  ENERGIA VALURILOR REZOLVA CRIZA ENERGETICA.
  CEL MAI IEFTIN HIDROGEN, OBTINUT CU ENERGIA VALURILOR.
  Daca omenirea vrea, in 10 ani, cel putin 25% din energia lumii va fi produsa din valuri.
  ENERGIE NEPOLUANTA,
  CEA MAI IEFTINA ENERGIE
  Buna ziua,
  Ma numesc Neacsu Ion, sunt un inventator din Constanta, Romania.
  Eu am o inventie numita POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA.
  Aceasta inventie este in procedura de brevetare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, este publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala al OSIM (BOPI Nr. 7/ 2018), sectiunea inventii, la paginile 29, 30.
  POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA functioneaza antrenata de valuri.
  POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA se fixeaza de fundul marii. De PISTONUL acestei POMPE se leaga un CULEGATRO DE VALURI. Valurile ridica si coboara CULEGATORUL de VALURI si cu el odata PISTONUL POMPEI, facand pomparea apei. Apa pompata este trimisa la turbina unui HIDROGENERATOR clasic, invarte rotorul hidrogeneratorului si produce energie electrica, ca orice hidrocentrala clasica, cunoscuta de industrie de peste 100 de ani.
  Deci pentru producerea energiei electrice din valuri este nevoie de:
  1) POMPA(E) CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA – poate fi produsa de orice santier naval, si montata de firme specializate in lucrari offshore.
  2) HIDROGENERATOARE – produse si montate de firme de specialitate de +100 de ani.
  3) Firme de montaj conducte, platforme, firme de instalatii electrice, existente de multi ani.
  Vedem ca singura noutate in industrie este inventia mea numita POMPA CU PISTON CU
  REVENIRE AUTOMATA si CULEGATORUL ei DE VALURI, care este un corp plutitor asemanator cu o barja, il poate face orice santier naval.
  Pentru a deveni proiect matur, este nevoie ca un santier naval sa faca 3,4 POMPE si CULEGATORI de VALURI de marimi crescatore, montate in mare si toata lumea va fi lamurita de buna functionare a instalatiilor si de siguranta lor.
  Asa facem O HIDROCENTRALA MARINA cu apa furnizata de valuri.
  Instalatiile produse in 3,4 marimi crescatoare, de proba, vor putea produce energie debitata in Sistemul Energetic National, vor fi uzine electrice adevarate, nu vor fi pierderi.
  Asata e tot.
  Precizari:
  1) Putem face HIDROCENTRALE cu Puterea Instalata de la 0,1 MW la + 1000 MW.
  2) Energia din valuri este NELIMITATA, NEPOLUANTA, CEA MAI IEFTINA;
  3) POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA functioneaza cu orice fel de valuri, din orice directie, de orice marime. Nu va necesita protectii la valuri mari, va fi fericita pe furtuna, atunci va functiona mai bine.
  4) HIDROCENTRALA va functiona normal, fiind fixa pe o platforma in mare sau pe uscat.
  5) Cu POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA, folosind si conditiile naturale, se pot realiza hidrocentrale cu acumulare de apa = acumulatoare de energie.
  6a) Cu POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA se pot alimenta cu apa terenuri desertificate, pentru revigorarea lor.
  6b) Cu POMPA CU PISTON CU REVENIRE AUTOMATA se pot alimenta cu apa INSTALATII DE STINGERE INCENDII (de paduri, vegetatie etc.).
  7) Functionarea HIDROCENTRALEI va aera apa, fapt benefic pentru flora si fauna marina.
  8) CULEGATORII de VALURI vor apara digurile si tarmurile de furia valurilor.
  9) HIDROCENTRALA este si un obiectiv turistic.
  10) Cu cea mai ieftina energie > CEA MAI IEFTINA APA DESALINIZATA;
  11) Cu cea mai ieftina energie > CEL MAI IEFTIN HIDROGEN ADEVARAT VERDE;
  12) POMPELE, aflate in mare, vor fi gazde bune pentru scoici > acvacultura.
  Si mai sunt avantaje.
  Criza energetica poate fi rezolvata rapid.
  Daca sunteti interesati, detaliem si colaboram cu placere.
  Multumesc.
  Cu stima,
  Ion Neacsu, inventator, Constanta, Romania,
  E-mail: [email protected],
  Telefon: +40722618640.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *