Acasă » Regenerabile » Eolian » Regularizarea plăţilor pentru consumatorii exceptaţi de la plata CV va avea loc în 2016

Regularizarea plăţilor pentru consumatorii exceptaţi de la plata CV va avea loc în 2016

24 iunie 2015
Eolian
Bogdan Tudorache

Impactul pe care îl va avea exceptarea de la plata certificatelor verzi (CV) pentru marii consumatori se va vedea în 2016, a declarat vicepreședintele Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, citat de Agerpres.

Iniţial, marii consumatori ar fi trebuit să fie exceptaţi încă din 2015, pentru tot anul, iar regularizarea să aibă loc tot în acest an, conform declaraţiilor unor surse din piaţă pentru energynomics.ro. Ceea ce se schimbă, însă, este doar regularizarea sumelor exceptate – adică firmele în cauză vor credita statul şi furnizorii cu provizioanele aferente, până la anul.

„În acest moment, Ministerul Economiei a trebuit să ne trimită lista completă a marilor consumatori exceptați pentru a calcula cantitatea de energie echivalentă și exceptată și certificatele verzi aferente acestei cantități de energie să fie redistribuite. Pentru a nu interveni înăuntrul acestui an, care are deja elementele de previzionare, de lucru, de calcul din partea operatorilor de rețea, inclusiv în facturarea către consumatorii finali, inclusiv cetățenii României, dorim ca regularizarea anului 2015, corectarea a ceea ce am estimat, să se întâmple în 2016”, a afirmat Emil Calotă.

Acesta a spus că rațiunea pentru această decizie stă în faptul că pot interveni și factori pozitivi de atenuare a acestui impact de creștere precum scăderea facturii prin reducerea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență.

„Ceea ce am estimat acum este ajustat cu ceea ce ne transmite ca date piața și de la 1 iulie coborâm doi lei și jumătate, aproape trei lei pe MWh contribuția de cogenerare. Așa estimăm, poate, că în 2016 impactul de creștere pe care exceptarea îl produce poate fi compensat de alte elemente pe care noi le luăm în calcul, cum ar fi consumul final brut de energie, cantitatea totală de energie pe care o susținem prin schema de sprijin în 2016 și alți parametri de calcul”, a explicat Calotă.

Conform vicepreședintelui ANRE, estimările trimise de instituție Guvernului la sfârșitul anului trecut arătau că toți consumatorii energo-intensivi de peste 1.000 de tone echivalent petrol pe an, aproximativ 65 de agenți economici, dădeau ca limite pentru cantitatea de energie exceptată între 4 și 9 TWh. Limitele au fost păstrate, dar este așteptată lista de la Ministrul Economiei cu cei calificați în procedura de exceptare de la plata certificatelor verzi.

Calotă a explicat că, în cazul în care s-ar aplica fără a lua în calcul ceilalți parametri de corecție și de calcul, între 4 și 9 TWh raportați la un consum final de circa 45-48 de TWh, ar însemna un impact între 5 și 10% față de momentul actual, respectiv de la 3 bani pe kWh am ajunge la 3,3 bani pe kWh, cel mult.

Schema de ajutor de stat instituită prin HG nr. 495/2014 se aplică pe o durată de 10 ani, începând de la 1 decembrie 2014. Exceptarea de la plata certificatelor verzi variază între 85% și 40% și se realizează diferențiat, în funcție de ponderea costurilor cu energia ale respectivelor companii din totalul costurilor.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *