Acasă » Petrol și Gaze » Referința Brent trece de 70 de USD după atacul asupra depozitelor petroliere din Arabia Saudită

Referința Brent trece de 70 de USD după atacul asupra depozitelor petroliere din Arabia Saudită

8 martie 2021
Import-Export
Energynomics

Prețul de referință Brent din tranzacțiile futures a crescut luni la peste 70 dolari pentru un baril, pentru prima dată în ultimul an.

Creșterea prețurilor petrolui a survenit după ce Arabia Saudită a declarat că facilitățile sale petroliere au fost atacate cu rachete și drone duminică. Un purtător de cuvânt al armatei yemenite Houthi și-a asumat responsabilitatea pentru atacuri.

Prețurile petrolului au urcat cu mai mult de 2% în sesiunea de deschidere, dar de atunci și-au redus câștigurile, Brent tranzacționându-se cu doar 0,2% în creștere, la 69,50 dolari, referința barilului brut SUA crescând cu 0,2%, la 66,22 dolari, în tranzacțiile futures, potrivit CNBC.

Ministerul Energiei din Arabia Saudită a declarat că un depozit de tancuri petroliere al unuia dintre cele mai mari porturi de transport maritim din lume a fost atacat de o dronă și o rachetă balistică ce au vizat facilitățile Saudi Aramco, potrivit agenției de știri de stat SPA.

Un purtător de cuvânt a spus că niciun atac nu a provocat vătămări sau pierderi de vieți omenești sau de bunuri, dar un șrapnel din racheta ce a fost interceptată a căzut în apropierea zonelor rezidențiale din orașul Dhahran, a raportat SPA.

„Astfel de acte de sabotaj nu vizează doar Regatul Arabiei Saudite, ci și securitatea și stabilitatea aprovizionării cu energie a lumii și, prin urmare, a economiei globale”, a declarat ministerul prin intermediul mass-media de stat. „Acestea afectează securitatea exporturilor de petrol, libertatea comerțului mondial și traficul maritim”.

Yahya Sare’e, purtător de cuvânt al armatei iemenite Houthis, a declarat că aceasta a efectuat o „operațiune ofensivă comună pe scară largă” care implică 14 drone și opt rachete balistice.

Autor: Energynomics

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *