Acasă » Electricitate » Reactorul NuScale primește aprobarea Comisiei de Reglementare a SUA

Reactorul NuScale primește aprobarea Comisiei de Reglementare a SUA

4 august 2022
Electricitate
energynomics

Reactorul de tip NuScale a trecut şi ultimul test în fața reglementatorului american şi practic va fi primul reactor modular mic din lume autorizat complet, inclusiv din punct de vedere al siguranței în exploatare, astfel că România va avea acces la cea mai nouă tehnologie, a anunțat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Astăzi a venit o veste bună de peste Ocean. Reactorul de tip NuScale a trecut şi ultimul test în fața reglementatorului american şi practic va fi primul reactor modular mic din lume autorizat complet, inclusiv din punct de vedere al siguranței în exploatare. Practic, România va avea acces la cea mai nouă tehnologie atât din punct de vedere al faptului că este de tip mic şi modular cât şi din punct de vedere al siguranței şi securității în exploatare”, a precizat ministrul de resort.

Virgil Popescu a arătat, de asemenea, că o decizie de finanțare de la EximBank SUA va veni în această vară.

„În SUA am avut discuții la nivel foarte înalt cu preşedintele EximBank. În urma discuțiilor de acolo, de la Departamentul de Stat, de la Departamentul pentru Comerț, de la Departamentul pentru Energie a reieşit foarte clar că vom avea o decizie de finanțare în această vară, până în data de 13 septembrie, când începe noul an financiar în SUA iar ei doresc până atunci o să rezolve aceste aspecte”, a subliniat sursa citată, potrivit Agerpres.

Ministrul Energiei a explicat, în context, că acesta este un pas important pentru a deveni independenți energetic.

Potrivit portalului World Nuclear News, prin certificarea de design, Comisia de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA a stabilit că un design de centrală nucleară îndeplineşte toate cerințele de siguranță, indiferent dacă există o solicitare pentru construirea sau operarea unei centrale. Orice solicitare ulterioară pentru construirea şi operarea unei centrale care utilizează designul respectiv nu va mai trebui să răspundă la aspectele acoperite deja de certificarea de design ci numai la aspectele referitoare la amplasarea şi aspectele de mediu ale centralei propuse.

„Confirmarea designului şi siguranței NuScale nu putea veni într-un moment mai crucial, când peste tot în lume oamenii se chinuie cu criză dublă a prețurilor volatile la energie şi schimbări climatice provocate de fenomene meteo extreme. Suntem încântați de continua recunoaştere a siguranței tehnologiei noastre şi de potențialul oferit de soluția noastră fără emisii de carbon pentru a acoperi necesitățile comunității globale”, a declarat preşedintele director general de la NuScale, John Hopkins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.