Acasă » Interes general » Răzvan Popescu, Romgaz: Nu văd o problemă pe termen lung a finanțării proiectului Neptun Deep

Răzvan Popescu, Romgaz: Nu văd o problemă pe termen lung a finanțării proiectului Neptun Deep

27 ianuarie 2023
Interes general
energynomics

Romgaz va avea nevoie de un mix de finanțare pentru proiectul Neptun Deep, dar acesta trebuie să fie foarte atent ales, şi nu va fi o problemă pe termen lung a finanțării, dată fiind poziția dominantă a companiei pe piața din România, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

„Vom avea nevoie să ieşim în piață, vom avea nevoie de împrumuturi, dar, dată fiind, să spun, dinamicitatea pieței, date fiind presiunea inflaționistă cât şi creşterea ratelor dobânzilor, acest mix de finanțare trebuie să fie foarte, foarte atent ales şi trebuie, până la urmă, să fie optim pentru finanțarea proiectului Neptun Deep. Astfel, de la început, chiar din momentul achiziției, noi ne-am făcut de atunci planurile în ceea ce priveşte finanțarea viitoare. Pe baza tuturor informațiilor pe care le-am avut în acel moment, am luat în calcul un mix de finanțare prin care să emitem şi bonduri pe termen mediu şi lung, moneda urmând a fi evaluată ulterior(…) Acum, în continuare ne uităm la toate mixturile de finanțare, ne uităm la spread-urile eventuale pe care emisiunile de bonduri ar putea să fie față de benchmark-ul aferent. Nu, nu văd neapărat o problemă pe termen lung a finanțării, dată fiind poziția dominantă a companiei pe piața din România şi până la urmă generarea de profit pe care o avem la acest moment”, a spus Popescu, citat de Agerpres.

El a precizat că, în acest moment, Romgaz şi OMV Petrom estimează, cu totul, investiții de circa 4 miliarde de euro în Neptun Deep, şi a subliniat că tranzacția prin care Romgaz a preluat participația ExxonMobil în acest proiect este una istorică pentru statul român şi a presupus o muncă susținută pe o perioadă destul de lungă.

„S-a întins undeva la mai mult de un an şi jumătate.(…) Şi această tranzacție a fost bazată până la urmă pe strategia de dezvoltare a companiei, care a dorit creşterea portofoliului de resurse şi rezerve atât onshore, cât şi offshore. Această tranzacție a fost prinsă şi în programul de guvernare şi a urmat toate aprobările corporative atât ale statului român, cât şi ale companiei. Pentru o companie de stat, nu cred că era normal să punem doar angajații companiei să lucreze, fără o experiență în M&A, şi mai ales pe o asemenea tranzacție. Deci, utilizarea consultanților şi ajutorul pe care l-am primit atât de la consultanții fiscali, consultanții financiari, consultanții juridici, au fost clar definitorii pentru tranzacție, cât şi orele de muncă şi efortul depus. Trebuie să înțelegem că un an şi jumătate o echipă din Romgaz a lucrat mai mult de 12-14 ore pe zi împreună cu consultanții externi pentru a putea ajunge la aceste rezultate”, a explicat directorul Romgaz.

Directorul Romgaz a subliniat că, în ceea ce priveşte finanțarea, aceasta a decurs foarte bine, a fost făcută in house şi în timpul finanțării societatea a avut consultanță juridică şi financiară.

„A fost până la urmă un proces competitiv, unde fiecare bancă a venit cu the best offer.(…) Băncile au încercat să ofere cea mai bună dobândă pentru a se califica, deci interes pentru finanțare clar a fost. A fost acoperită de mai multe ori suma cu care noi am ieşit în piață pentru a fi finanțată şi rezultatul este clar. Dar a fost şi un context de piață. Vorbim de un context de piață unde presiunile inflaționiste abia apăruseră. Vorbim de un context de piață unde nu începuse războiul şi contextul de piață a fost în acel moment favorabil finanțării. Ştiți foarte bine că lichiditatea pe piață de la finalul lui 2021 era mult, mult mai ridicată decât este acum. Ratele de dobândă în zona euro şi Euribor-ul erau încă negative. Deci, oricum ne aşteptam la o dobândă cvasi zero sau aproape de intervalul de jumătate de procent”, a mai explicat Răzvan Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *