Acasă » Interes general » ESG » PwC: Nouă din zece investitori spun că rapoartele de sustenabilitate conțin afirmații neargumentate

PwC: Nouă din zece investitori spun că rapoartele de sustenabilitate conțin afirmații neargumentate

16 decembrie 2022
ESG
Bogdan Tudorache

Aproape nouă din zece investitori (87%) consideră că rapoartele de sustenabilitate actuale ale companiilor conțin afirmații nesusținute de argumente, iar 69% spun că trebuie realizate cu aceeași rigoare ca rapoartele financiare, potrivit sondajului PwC Global Investor Survey 2022.

Mai mult, consideră că informațiile furnizate de agențiile care evaluează activitatea companiilor pe baza criteriilor ESG nu acoperă deficitul de încredere, doar 22% dintre investitorii intervievați afirmând că le utilizează în mare sau foarte mare măsură.

”Investitorii sunt preocupați de riscurile fenomenului „greenwashing” care le erodează încrederea în angajamentul real al companiilor privind sustenabilitatea. Din acest motiv, societățile trebuie să se asigure că rapoartele corporative sunt transparente și oferă informații relevante și corecte despre impactul pe care îl au asupra societății și a mediului, bazate pe indicatori măsurabili și comparabili. Cu alte cuvinte, cifrele și rezultatele financiare nu mai sunt suficiente pentru a convinge investitorii care susțin că un proces de audit extern ar spori credibilitatea rapoartelor privind dezvoltarea durabilă. În UE, un prim pas în acest sens a fost realizat în noiembrie 2022, când Parlamentul European a adoptat Directiva privind raportarea corporativă de sustenabilitate care aduce clarificări cu privire la normele pe care companiile vor trebui să le respecte în procesul de raportare, iar EFRAG (Grupul Consultativ European pentru Raportarea Financiară) a lansat prima propunere de set de norme care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024”, a declarat Monica Movileanu, Partener și lider ESG, PwC România.

Raportul arată că două treimi dintre investitori ar vrea ca firmele să facă publică valoarea efectelor pe care operațiunile lor le au asupra mediului sau a societății. În plus, aproape trei sferturi (73%) dintre ei consideră că societățile trebuie să raporteze inclusiv costul îndeplinirii angajamentelor de sustenabilitate pe care și le-au asumat, mai arată raportul.

În ceea ce privește auditorii, trei sferturi dintre respondenți susțin că specializarea și formarea acestora în domeniul raportării sustenabilității sunt condiții esențiale, iar evaluările trebuie realizate pe baza unor standarde independente.

Investitorii au așteptări tot mai mari de la calitatea raportărilor

Investitorii au semnalat unele deficiențe notabile în ceea ce privește eficiența companiilor pe două paliere: obținerea de rezultate care contează pentru investitori și raportarea acestor eforturi. Raportul subliniază astfel provocarea cu care se confruntă investitorii în evaluarea modului în care companiile își ating obiectivele. Acest lucru poate explica de ce investitorii acordă prioritate unor surse de informații în detrimentul altora în evaluarea modului în care companiile gestionează riscurile și oportunitățile.

În cazul în care investitorii consideră că raportarea companiilor nu este suficientă pentru a-i ajuta să le evalueze prioritățile, este dificil pentru ei să aloce capital în acele domenii prioritare.

Rezultatele pe care investitorii vor ca societățile să le prioritizeze în raportări sunt: obținerea de performanțe financiare profitabile, asigurarea unei guvernanțe corporative eficiente și asigurarea securității și confidențialității datelor.

În septembrie și octombrie 2022, PwC a intervievat 227 de investitori și analiști din 43 de state/teritorii la nivel global.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *