Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Protestatarii împotriva gazelor de şist din Pungeşti încep anul 2014 cu scandări în faţa primăriei

Protestatarii împotriva gazelor de şist din Pungeşti încep anul 2014 cu scandări în faţa primăriei

Bogdan Tudorache

Câteva zeci de oameni au ieşit din case la Pungeşti joi, 2 ianuarie, îndreptându-se spre primăria din localitate, unde au protestat împotriva proiectului Chevron de explorare a gazelor de şist din zonă. Un cordon de jandarmi a încercat să împiedice protestul, însă oamenii au ocolit drumul principal prin câmp şi au ajuns la primăria locală, deşi clădirea este închisă iar primarul Mircia Vlasă şi personalul sunt plecaţi în concediu de sărbători.

Mai mulți cetățeni din comuna vasluiană Pungești și activiști de mediu protestează şi la această oră împotriva gazelor de șist, dar și în privința prezenței masive a jandarmilor în zonă.

Protestatarilor li s-au alăturat deputatul de Vaslui Tudor Ciuhodaru, consilieri locali din mai multe comune ale județului și primarul comunei Șuletea, Ciprian Tamaș.

„Sunt mereu printre oamenii din Pungești, m-am alăturat mereu protestelor, din cauză că nu suntem sub nicio formă de acord cu explorarea și exploatarea gazelor de șist. Oamenii aceștia nu fac altceva decât să-și apere pământul, să lupte pentru viitorul lor și al copiilor lor”, a declarat, vineri, pentru Agerpres, primarul comunei Șuletea, Ciprian Tamaș.

Grupul respectiv s-a lovit de refuzul jandarmilor prezenți în zonă de a-i lăsa să meargă în grup organizat la primărie.

„A trebuit să ocolim o distanță foarte mare pentru a ajunge la primărie. Oamenii au vrut să-și exprime încă o dată nemulțumirea față de ceea ce se întâmplă în comuna lor, dar nu au fost lăsați să meargă pe drumul județean, între localitățile Siliștea și Pungești”, a declarat Marius Ignat, unul dintre protestatari.

La Pungești, 13 persoane se află în greva foamei încă din preajma Crăciunului în tabăra amenajată pe islazul sătesc din localitatea Siliștea.

Reprezentanții Jandarmeriei au anunțat pe 8 decembrie 2013 că Pungești a fost declarată „zonă specială de siguranță” din cauza incidentelor violente din ziua precedentă, atunci când cei aproximativ 500 de protestatari ar fi distrus gardurile amplasate pe terenul concesionat de Chevron, unde se lucrează pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist din județ.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *