Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Petrolul de șist scade importurile de țiței ale SUA la minimul ultimilor 16 ani

Petrolul de șist scade importurile de țiței ale SUA la minimul ultimilor 16 ani

energynomics

SUA a atins în decembrie 2013 cel mai scăzut nivel de importuri de petrol din ultimii 16 ani, informează Bloomberg citat de Mediafax. Acest nivel a fost efectul direct al avansului înregistrat de producția internă, spune EIA, agenția americană responsabilă cu strângerea datelor statistice pentru energie. Importurile s-au situat la 7,41 milioane de barili pe zi, cel mai redus nivel după ianuarie 1998, potrivit mediei aferente unei perioade de patru săptămâni încheiată în 27 decembrie, a anunţat EIA.

„Importurile scad pentru că putem produce mai mult petrol”, a spus preşedintele Strategic Energy & Economic Research, o firmă de strategie și consultanță din statul Massachusetts. Impactul direct al alocării a mai puțin bani pentru importuri este că se încurajează alte activități economice de fondurile care rămân disponibile, nu achiziția de țiței.

Simultant, producţia de ţiţei a SUA a crescut la niveluri care nu au mai fost atinse din septembrie 1988, notează Bloomberg. Ultimele date din decembrie 2013 situau producția americană la 8,12 milioane de barili pe zi. Petrolul de șist are o mare contribuție la atingerea acestui nivel.

Totodată, EIA spune și că s-au inversat rolurile, producția depășind importurile, lucru nemaivăzut din octombrie 1995. Cererea de petrol a scăzut cu 7,2% în săptămâna încheiată pe 27 decembrie. Consumul a atins maximul ultimilor cinci ani, de 21 de milioane de barili pe zi, în săptămâna încheiată pe 13 decembrie, a anunţat agenţia americană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *