Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Proprietarul Rompetrol vrea să cumpere o rafinărie din Lituania

Proprietarul Rompetrol vrea să cumpere o rafinărie din Lituania

11 iulie 2014
Petrol și Gaze
energynomics

KazMunaiGas discută achiziţia unei rafinării din zona baltică, cu o capacitate de procesare dublă faţă de Petromidia Năvodari, singura rafinărie pe care compania petrolieră de stat din Kazahstan o are în Europa, scrie economica.net.

Grupul KazMunaiGas, proprietarul Rompetrol, ar negocia cu firma petrolieră poloneză PKN Orlen achiziţia rafinăriei „Mazeikiai” din Lituania, scrie presa din Lituania. Oficiali ai companiei poloneze au avut, de-a lungul acestui an, mai multe discuţii cu membri din conducerea companiei kazahe pe marginea vânzării rafinăriei din ţara baltică.

Totuşi, grupul polonez nu confirmă informaţia. „Zvonuri”, a spus, într-un mesaj pe Twitter, directorul executiv al PKN Orlen, Andrzej Kozłowski, referindu-se la relatările din presă referitoare la vânzarea rafinăriei lituaniene.

PKN Orlen, una dintre cele mai mari companii petroliere din estul Europei, a cumpărat rafinăria în anul 2006. Rafinăria are, teoretic, o capacitate de procesare de 15 milioane de tone de țiței pe an, mai mare decât a tuturor celor trei mari rafinării din România la un loc, dar ultimele date arată că procesează doar 9 milioane de tone. Chiar şi aşa, Orlen Lietuva este cel mai mare furnizor de produse petroliere din toată zona baltică.

KazMunayGas deţine în Europa grupul românesc Rompetrol, achiziţionat în 2007. Prin Rompetrol, compania kazahă îşi desfăşoară activitatea în 12 ţări, cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Cel mai important activ din Europa al kazahilor este rafinăria Petromidia, cea mai mare din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *