Acasă » Electricitate » Hidro » ENEL ar putea vinde pachete majoritare la distribuția și furnizarea din România

ENEL ar putea vinde pachete majoritare la distribuția și furnizarea din România

11 iulie 2014
Electricitate
energynomics

ENEL ia în considerare vânzarea pachetelor majoritare la companiile de distribuție din Muntenia, Banat și Dobrogea, precum și în ceea ce privește furnizarea și serviciile energetice, pentru diminuarea datoriei sale, arată un comunicat al grupului italian. Citigroup și Unicredit sunt instituțiile financiare care vor oferi suport acestei operațiuni.

Activele românești au fost incluse alături de mijloacele de producție de energie din Slovacia pe lista de vânzări pentru reducerea datoriei grupului, de la 41,5 miliarde de euro la 37 miliarde de euro, scrie Reuters.

ENEL are nevoie de 4,4 miliarde de euro pentru menținerea ratingului de credit

Compania a început în 2013 un program de vânzare de active de pe urma căruia dorea să obțină 6,6 miliarde de euro; până acum au fost realizate vânzări de 1,6 miliarde de euro și cea mai mare firmă de utilități din Italia își propune în acest an vânzări de 4,4 miliarde de euro pentru menținerea ratingului de credit.

Procesul de vânzare din România și Slovacia este în faza incipientă și se întrevede a fi un proces de durată. Grupul informează că, în România, vânzările ar putea include 64,4% din Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Energie, dar și 100% din compania de servicii Enel Romania.

Rețeaua electrică gestionată de grupul de companii ENEL pe piața internă însumează circa 91.000 kilometri, distribuind anual în jur de 14 TWh de energie electrică (34% cotă de piață) și vânzând circa 9 TWh pe an către circa 2,6 milioane de clienți, din care 2,4 milioane de gospodării (cota de piață de 20%) și 0,2 milioane de companii (cotă de piață de 38%). În 2013, veniturile lor s-au ridicat la aproximativ 1,12 miliarde de euro și au făcut un profit brut de 289 milioane de euro (cifre consolidate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *