Acasă » Petrol și Gaze » Proiect ANRE: Noi obligații la ofertarea gazelor pe piețele centralizate

Proiect ANRE: Noi obligații la ofertarea gazelor pe piețele centralizate

6 martie 2020
Consumatori
energynomics

ANRE a pus în dezbatere publică un proiect de Ordin [citește AICI] privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate. Reglementatorul pornește de la premisa că “piața de gaze naturale din România prezintă o lichiditate scăzută” și încearcă să atingă simultan trei obiective: creșterea lichidității pieței, creșterea gradului de transparență a tranzacțiilor pe toate segmentele pieței centralizate de gaze naturale și asigurarea unui acces efectiv la piață al tuturor actorilor de pe piață, inclusiv al noilor intrați, prin mecanisme de echilibrare nediscriminatorii și care să reflecte costurile. “Deși pe piețele centralizate de gaze naturale a fost instituită obligația tranzacționării unei anumite cote procentuale din cantitățile de gaze naturale vândute/cumpărate, conform prevederilor art. 177 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, datorită ofertării inegale pe parcursul perioadei de referință nu s-a putut obține gradul de lichiditate dorit, fapt pentru care, în cadrul acestui proiect s-a prevăzut atât ofertarea constantă și uniformă pe parcursul perioadei, cât și un nivel minim al ofertei care să vină în întâmpinarea tuturor potențialilor cumpărători”, scrie ANRE.

„Obligațiile care există momentan în legislație nu și-au atins obiectivul”, declara vice-președintele ANRE Zoltan Nagy-Bege, în februarie. “Scopul era să genereze lichiditate, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Producătorii mari, cei doi [OMV Petrom și Romgaz], au preferat să scoată pachete mari, a care au acces doar cei doi furnizori mari care domină piața [Engie și E.ON]. Acești doi mari producători au scos două-trei pachete mari, în toamnă, de obicei, au tranzacționat cei 50% prin două-trei contracte, după care nu au mai ieșit pe piață”, a explicat Bege la o conferință organizată de Financial Intelligence.

Măsurile propuse vizează marii producători, Romgaz și OMV Petrom; este impusă obligația ca în fiecare an în intervalul 2020-2023, cota de 30% pe care aceștia au obligația de a o oferta la vânzare să fie distribuită pe două segmente de piață centralizată, respectiv „Piața produselor standardizate pe termen scurt” și „Piața produselor standardizate pe termen mediu și lung”. Obligațiile de ofertare vor fi stabilite de ANRE, iar în cazul produselor standardizate pe termen mediu și lung, mărimea lotului ofertat nu poate fi mai mare de 50 MWh pe lot. La tranzacționare nu vor putea participa filialele și/sau afiliații titularilor de obligație aparținând aceluiași grup de interes economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *