Acasă » Electricitate » Profitul Nuclearelectrica se înjumătățește, Unitatea 1 în avarie

Profitul Nuclearelectrica se înjumătățește, Unitatea 1 în avarie

10 noiembrie 2016
Electricitate
energynomics

Nuclearelectrica (SNN) a înregistrat un profit net de peste 64,5 milioane lei în primele nouă luni din acest an, în scădere cu 51% comparativ cu perioada similară din 2015, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

“În trimestrul III 2016, SNN a recuperat pierderea operaţională înregistrată la 30 iunie 2016 şi a obţinut la 30.09.2016 un profit net de 64.543 mii lei”, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, la acest rezultat au contribuit următorii factori: prelungirea duratei opririi planificate a Unităţii 1 CNE Cernavodă, veniturile din vânzările de energie şi evoluţia preţurilor, influenţa diferenţelor nete de curs valutar, conform economica.net.

“Cantitatea de energie vândută pe bază de contracte reglementate, pe piaţa liberă şi pe piaţa de echilibrare este de 7.622 GWh, cu 1,46% peste programul de vânzări, de 7.512 GWh. Veniturile realizate pe piaţa de energie electrică aferente livrărilor de energie electrică din perioada ianuarie-septembrie 2016 sunt de 1.179.623.453 lei, mai mici cu 2,82% faţă de valoarea avută în vedere la întocmirea BVC (bugetului de venituri şi cheltuieli – n.r.) pentru anul 2016 (porţiunea aferentă perioadei ianuarie-septembrie 2016) şi mai mici cu 8% faţă de realizările din aceeaşi perioadă a anului trecut”, informează SNN.

Preţul mediu ponderat de vânzare pentru cantităţile de energie vândute (fără piaţa de echilibrare) a scăzut cu 4% (-2% în trimestrul III 2016) de la 161,5 lei/MWh în primele 9 luni ale anului 2015 (trimestrul III 2015: 159,25 lei/MWh) la 155,05 lei/MWh.

“În primele 9 luni ale anului 2016, preţul mediu ponderat al contractelor încheiate de Nuclearelectrica pe pieţele centralizate şi respectiv cel din contractele reglementate este sensibil egal. La sfârşitul perioadei 1 ianuarie-septembrie 2016 preţul mediu ponderat înregistrat pe contractele de vânzare pe piaţa concurenţială a fost cu 0,59 lei/MWh mai mic decât preţul mediu ponderat al contractelor reglementate”, menţionează sursa citată.

În primele 9 luni ale anului 2016, preţurile pe PZU (piaţa pentru ziua următoare – n. r.) au fost în medie mai mici decât preţurile contractelor derulate de Nuclearlectrica, în special în lunile februarie – august 2016. Preţul mediu PZU publicat de OPCOM înregistrat în primele 9 luni ale anului 2016 a scăzut cu 12,4% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţul mediu PZU realizat de SNN în această perioadă a scăzut cu 2,79% faţă de aceeaşi perioada a anului anterior. Astfel, Nuclearelectrica a înregistrat o scădere mai mică a preţurilor PZU decât scăderea înregistrată în piaţă, conform documentului citat.

În ceea ce priveşte programul de investiţii, valoarea totală a acestuia pentru anul 2016 este de 255,394 milioane de lei, program aprobat prin Hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor SNN şi este parte integrantă a bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii.

Ca şi în anii anteriori, ponderea cea mai mare în programul de investiţii o au investiţiile pe termen lung (în curs de execuţie). Valoarea investiţiilor în curs de execuţie se ridică la 177,844 milioane lei.

“Prin Hotărârea AGEA SNN nr. 8/17.10.2016 s-a aprobat continuarea negocierilor asupra Documentelor Investiţiei în aceleaşi condiţii din Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (MoU), până la data de 20 decembrie 2016, cu aplicarea tuturor celorlalte prevederi ale MoU”, se mai spune în comunicat.

Unitatea 1, avariată

Totodată, unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă a fost deconectată marți, la ora 15:37, de la Sistemul Energetic Național din cauza unei avarii produse la linia de evacuare putere de 400KV în SEN, informează Nuclearelectrica printr-un comunicat remis Agerpres.

„Această avarie, apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unității 1 de la SEN. Ca urmare a reducerii puterii pe fondul deconectării turbogeneratorului de la rețea, specialiștii CNE Cernavodă au constatat necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare care, conform procedurilor centralei, se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită”, precizează reprezentanții companiei, subliniind că Unitatea 1 va fi reconectată la SEN după finalizarea lucrărilor, conform Agerpres.

Reprezentanții Nuclearelectrica menționează că sistemele centralei funcționează conform proiectului și nu există niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *