Acasă » Profiluri » Companii » Profitul Gazprom s-a prăbuşit cu 40% în 2022, plata dividendelor anuale a fost anulată

Profitul Gazprom s-a prăbuşit cu 40% în 2022, plata dividendelor anuale a fost anulată

24 mai 2023
Companii
energynomics

Gazprom a anunțat marți că în 2022 profitul său net a scăzut cu peste 40%, până la 1.266 miliarde ruble (15,77 miliarde dolari), de la 2.093 miliarde ruble în 2021, din cauza unei majorări a taxelor introduse în a doua jumătate a anului trecut, transmite Reuters.

În aceste condiții, consiliul de administrație al grupului controlat de statul rus a decis să nu mai plătească dividende pentru întregul an 2022, după ce în toamna anului trecut a plătit un dividend interimar de 1.208 miliarde ruble (15 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în prima jumătate a anului 2022.

Imediat după acest anunț, cotația acțiunilor Gazprom la bursa de valori de la Moscova a scăzut cu aproape 4%, potrivit Agerpres.

Anul trecut Occidentul a introdus mai mult runde de sancțiuni împotriva Rusiei şi companiilor controlate de statul rus, din cauza invaziei din Ucraina. Exporturile de gaze naturale ale Gazprom, o sursă importantă pentru veniturile companiei, nu au fost vizate în mod direct de sancțiuni însă volumul exporturilor s-a redus totuşi la jumătate, până la 101 miliarde metri cubi în 2022.

Directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov, a precizat că în condițiile în care dividendul interimar pe primul semestru a depăşit deja nivelul țintă de 50% din profitul net, consiliul de administrație a decis să lase dividendele pe întregul an la acelaşi nivel cu dividendul interimar.

„Nu am aşteptat pentru rezultatele pe întregul an ci am oferit acționarilor oportunitatea de a primi, în avans, o sumă semnificativă. Datorită acestui fapt, dividendele primite au o valoare reală mai mare decât suma plătită la finele exercițiului anterior”, a spus Famil Sadygov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *