Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Profit operațional de 82 de milioane de dolari la șase luni pentru KMG International

Profit operațional de 82 de milioane de dolari la șase luni pentru KMG International

24 iulie 2015
Consumatori
energynomics

KMG International a înregistrat în prima jumătate a anului o creștere a profitului operațional de aproximativ 28%, până la 82 de milioane de dolari, anunță grupul petrolier. Anul trecut, profitul operational a fost de 142 de milioane de dolari.

În domeniul procesării, rafinăriile Petromidia Năvodari, Vega Ploieşti, şi divizia de petrochimie au prelucrat în primul semestru peste 2,9 milioane tone de materie primă, cu 10% mai mult decât în perioada similară din 2014. În prezent, rafinăria Petromidia procesează în medie aproximativ 15.000 de tone de materie primă pe zi, cu peste 7% mai mult faţă de media de anul trecut – 13.800 de tone/zi.

“Rezultatele operaţionale atinse de Grup în primul semestru al anului continuă performanţele remarcabile înregistrate în 2014, unice în cei 15 ani de la înființarea sa. Am reuşit să obţinem un nivel record a unităţilor de producţie, acesta fiind susţinut de implementarea programului de transformare – Change for Good, dar şi de extinderea produselor Rompetrol în regiunea Mării Negre prin construcţia a 6 noi staţii în România şi Moldova, modernizarea şi alinierea benzinăriilor Rompetrol la noul concept (Romania, Georgia şi Moldova) şi transferul a 46 de unităţi din sistemul COCO* în cel CODO**”, declară Zhanat Tussupbekov, directorul general al KMG International.

Vânzările de carburanţi prin staţiile Rompetrol din România, Bulgaria, Georgia şi Moldova s-au ridicat în perioada ianuarie – iunie la 1,26 milioane de tone, în creștere cu 3% faţă de nivelul atins în perioada similară din 2014. În 2014, vânzările totale au fost de 2,23 milioane tone (+15%).

În acelaşi timp, exporturile realizate de principalul activ al Grupului – Rompetrol Rafinare către subsidiarele KMG International din Bulgaria, Moldova, Georgia, Turcia şi Ucraina, dar şi către partenerii din regiunea Mării Negre s-au majorat cu aproape 34%, până la un nivel de circa 240.000 de tone.

Grupul KMG International a consemnat în primul semestru o cifră brută de afaceri de peste 5,5 miliarde de dolari, în scădere faţă de nivelul consemnat în perioada similară – 6,7 miliarde de dolari. KMG International a virat în primul semestru către bugetul de stat circa 775 de milioane de dolari, după ce în 2014 valoare totală s-a ridicat la 1,93 miliarde de dolari.

„Cu investiţii totale de peste 1,4 miliarde de dolari, Grupul alături de unicul său acţionar – KazMunayGas a reuşit în perioada 2007-2014 să atingă în Romania un nivel de peste 33 de milioane de tone de materie prima procesată, exporturi de peste 10,8 miliarde de dolari, având contribuţii către bugetul de stat de peste 10,5 miliarde de dolari, peste 4.200 de parteneri comerciali anual şi un impact social lunar pentru 30.000 de persoane”, adaugă Zhanat Tussupbekov.

KMG International si-a majorat in 2014 cu 21% cantitatea de materie prima procesată (5,54 milioane tone) faţă de nivelul atins in 2013, cu 22% producția de carburanți la rafinăria Petromidia (productie record de motorină – 2,46 milioane tone), cu 15% vânzările de produse petroliere prin stațiile Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova și Georgia, dar si cu 36% exporturile către subsidiarele şi partenerii din regiunea Mării Negre. La acestea se adaugă finalizarea programului de modernizare și rebranding a 90 de stații Rompetrol din România și implementarea noului concept de benzinărie în Moldova și Georgia.

Pe plan intern, Grupul KMG International operează Petromidia Năvodari – cea mai mare rafinărie din România (capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an) şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre (indice complexitate Nelson – 10.5), Vega Ploiești – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905) şi singurul producător intern de bitum rutier şi bitum modificat cu polimeri, divizia de petrochimie – cu o capacitate de producție de 220.000 de tone de polimeri/an şi singura entitate de profil din România în funcţiune, dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL. La acestea se adaugă și gestionarea a 6 depozite directe (Arad, Craiova, Mogoșoaia, Simleul Silvaniei, Vatra Dornei şi Zărnești) și unul indirect în incinta rafinăriei Petromidia.

De asemenea, KMG International deţine şi o serie de active non-core pentru activitatea din România, precum producţia de ţeavă şi fitinguri – Palplast Sibiu, proiectarea şi fabricarea de armături industriale – Rominserv Valves IAIFO Zalău, servicii de pază, protecţie şi prevenire a situaţiilor de urgenţă – Global Security Systems sau servicii petroliere la sondă – Rompetrol Well Services. Strategia curentă prevede reorganizarea şi optimizarea tuturor activelor non-core, şi în măsura în care există oferte atractive de preluare, inclusiv vânzarea acestora.

* COCO – company owned, company operated

** CODO – company owned, dealer operated

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.