Acasă » Regenerabile » Eolian » Producătorii de energie regenerabilă spun că deputații masacrează “energia verde”

Producătorii de energie regenerabilă spun că deputații masacrează “energia verde”

11 decembrie 2013
Electricitate
energynomics

Producătorii de energie regenerabilă acuză Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor că „masacrează energia verde” prin Legea de aprobare a ordonanţei privind amânarea tranzacţionării unei părţi importante a certificatelor verzi. Deputaţii din Comisia de Industrie au avizat luni noapte Legea de Aprobare a Ordonanţei sus menţionate, introducând o prevedere prin care cotele obligatorii de certificate verzi să fie stabilite anual de către Departamentul pentru Energie, în urma recomandării ANRE (reglementatorul pieţei de energie). O altă prevedere importantă avizată şi introdusă de parlamentari vizează decontarea certificatelor verzi, care se va face numai dacă acestea sunt tranzacţionate pe piaţa OPCOM.

Ionel David, directorul executiv al Asociaţiei pentru Energie Eoliană (RWEA), a declarat: “Ce a ieşit luni noapte din Comisia de Industrii este mult mai rău decât ordonanţa promovată de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, care amână tranzacţionarea unei părţi importante a certificatelor verzi. Eu am spus că nu este o lege, ci un masacru. Cota obligatorie de certificate verzi pentru acest an este de 14%, dar nu o îndeplinim. Pentru anul viitor, cota trebuia să fie de 15%, dar Departamentul pentru Energie vrea să stabilească prin lege o cotă de 12%, iar deputaţii au acceptat.

Departamentul pentru Energie consideră că ţara noastră şi-a îndeplinit ţintele asumate în faţa Uniunii Europene privind producţia de energie regenerabilă. Dacă va rămâne în lege o cotă obligatorie de 12% pentru energia verde în 2014, înseamnă că un sfert din certificatele emise producătorilor în cursul anului viitor nu-şi vor găsi cumpărător. Se creează, deci, artificial, o ofertă mai mare de certificate decât cererea”.

Deputaţii din Comisia de Industrie au mai votat ca preluarea energiei regenerabile să se facă în funcţie de siguranţa sistemului energetic naţional, ceea ce înseamnă că puterea instalată în surse regenerabile nu poate fi mai mare de circa 3.500-4.000 MW, iar la orele de vârf nu pot funcţiona mai mult de 2.000 MW de energie curată.

Sursa

Bursa

2 comentarii la „Producătorii de energie regenerabilă spun că deputații masacrează “energia verde””

  1. Cred ca cei care poarta responsabilitatea functionarii in conditii de siguranta a sistemului sunt cei care au competenta legala sa stabileasca acest lucru. Sa nu uitam ca in 3 decembrie 2012 eolianul a declansat o unitate nucleara si am avut pendulatii apropiate de un blackout. Am avut noroc su sustinerea din partea Bulgariei si Serbiei care ne-au sustinut cu un import masiv de 1400 Mw. Datul cu parerea este foarte bun, dar numai din partea celor care raspund conform legii de functionarea in conditii de siguranta. Daca ai face cineva responsabili pe cei din eolian nu vor mai vorbi cu atata usurinta si lipsa de responsabilitate. Pana acum nu s-au produs pagube materiale, dar daca se vor produce, … ma indoiesc sa-l mai auzim pe Domnul David ca isi asuma responsabilitatea!!

  2. In plus nu este nici un masacru. Este vorba de mix echilibrat din toate sursele in conditii de siguranta. In toate tarile unde s-a ajuns la limita de siguranta s-au adoptat masuri de limitare fara atatea discutii si comentarii. Sa adoptam si noi solutia din tarile nordice si mai nou din Elvetia, Austria, Franta, Italia si Germania cu CHEAP care asigura „storage” la golul curbei de sarcina. Eolienele sa devina investitori seriosi in formele de stocare. Cu ani in urma in Danemarca a fost lege si au continuat sa investeasca in eolian si stocare 10.000 Mw. Daca investitorii din eolian iau voluntar aceasta decizie sa devina investitori in Tarnita cu siguranta vor putea sa continue investitiile si in eolian. Este o propunere de voluntariat care daca nu va fi onorata cu siguranta se va transforma in articol de lege sau reglementare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *