Acasă » Petrol și Gaze » Producătorii de electricitate din Europa folosesc din nou gaze naturale, după scăderea prețurilor

Producătorii de electricitate din Europa folosesc din nou gaze naturale, după scăderea prețurilor

26 octombrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Gazele naturale au devenit atât de ieftine încât unele centrale electrice din Europa au început să folosească din nou acest tip combustibil, transmite Bloomberg.

Pe piața pe termen scurt, prețul gazelor naturale a scăzut în contextul în care temperaturile ridicate mențin cererea de gaze la un nivel redus iar depozitele de gaze de pe continent sunt aproape pline, astfel că pentru producătorii de electricitate este mai eficient din punct de vedere al costurilor să utilizeze gaze în loc de cărbune. Aceasta după ce mai multe luni cărbunele a fost cel mai ieftin combustibil iar țări precum Germania şi Marea Britanie au anunțat prelungirea duratei de funcționare a termocentralelor pe cărbune, în ideea de a asigura aprovizionarea cu energie în timpul iernii.

Conform datelor furnizate de Asociația Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa (ENTSO-E), marți producția de electricitate pe bază de gaze în Germania a atins o medie de 8,4 Gigawați, cu 33% peste media din ultimele 30 de zile. De asemenea, în Ţările de Jos, producția de electricitate pe bază de gaze a fost de 5,9 Gigawați, cu 44% peste media lunară, în timp ce producția de electricitate pe bază de cărbune s-a redus la jumătate, până la 835 de Megawați, cel mai mic nivel înregistrat după luna mai.

Prețul gazelor naturale s-a redus la jumătate în cursul acestei luni pe fondul temperaturilor neobişnuit de mari pentru această perioadă a anului, care au întârziatdebutul sezonului de furnizare a agentului termic, în timp ce continuarea importurilor mari de gaze lichefiate înseamnă că şi mai mult combustibil este injectat în depozitele de gaze şi aşa aproape pline. În contrast, prețurile la cărbune au scăzut cu doar o cincime în octombrie, astfel că pentru producătorii de electricitate este mai eficient din punct de vedere al costurilor să utilizeze gaze în loc de cărbune, conform Agerpres.

În paralel scad şi prețurile la electricitate. Pe piața din Germania, prețurile pentru energia electrică livrată luna următoare s-au redus cu 2,5%, până la 234 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *