Acasă » Petrol și Gaze » Implementarea mecanismului de reglare a prețurilor trebuie să fie flexibilă şi rapidă

Implementarea mecanismului de reglare a prețurilor trebuie să fie flexibilă şi rapidă

26 octombrie 2022
Electricitate
energynomics

România apreciază propunerea privind mecanismul de reglare a prețurilor pe piața de energie şi consideră că implementarea sa ar trebui să fie flexibilă şi rapidă pentru a atinge obiectivul european de reducere a prețului la gaze, şi implicit, la energia electrică pentru consumatori, susține secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan-Dragoş Drăgan. El a participat marți la reuniunea Consiliului Energiei, organizată la Luxemburg.

Pe agenda reuniunii s-au aflat dezbaterea măsurilor din noul pachet propus de Comisia Europeană la data de 18 octombrie 2022 vizând prețurile la gaze naturale, precum şi discuții pe marginea normelor juridice privind reglementarea pieței hidrogenului aflate în curs de negociere la nivelul Consiliului.

„În ceea ce priveşte prețurile excesive la gazele naturale, COM propune introducerea unor limite de preț pe platformele de tranzacționare a derivativelor, formarea unui nou indice de referință pentru a reflecta tranzacțiile cu LNG şi stabilirea unui mecanism de corecție a prețurilor de tranzacționare a gazului în caz de nevoie. România apreciază propunerea privind acest mecanism de reglare a prețurilor pe piață şi consideră că implementarea sa ar trebui să fie flexibilă şi rapidă pentru a atinge obiectivul european de reducere a prețului la gaze, şi implicit, la energia electrică pentru consumatori”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Energiei.

În contextul actualei crize energetice, staele membre au dezbătut posibile măsuri cu aplicare urgentă pentru ameliorarea prețurilor ridicate la energie electrică şi gaze naturale, pe marginea noului pachet propus de Comisie. Pachetul include o comunicare privind urgența energetică, opțiuni pentru intervenție în piață, şi pregătire pentru iarnă precum şi o propunere de Regulament al Consiliului care vizează noi măsuri de stabilizare a piețelor, de achiziție în comun a gazelor naturale şi de solidaritate între SM.

„România a salutat obiectivul de operaționalizare a platformei energetice europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale în prima parte a anului 2023 pentru a fi utilizată în cadrul demersurilor de reumplere a depozitelor pentru iarna 2023-2024. Elementele tehnice privind funcționarea platformei sunt în curs de negociere la nivelul SM”, precizează sursa citată.

Potrivit Ministerului Energiei, pe termen mediu, România, alături de alte state membre, şi-a reafirmat susținerea pentru o plafonare a prețului la toate tranzacțiile cu gaze naturale pe piața europeană, măsură ce ar include gazul utilizat pentru producerea de energie electrică, pentru încălzire şi pentru aplicații industriale.

Totodată, România a solicitat elaborarea de către Comisia Europeană a unui astfel de mecanism cât mai curând pentru a obține o reducere efectivă a prețurilor precum şi modificarea design-ului pieței de energie electrică pentru a permite decuplarea prețului la gazul natural de prețul energiei electrice.

În perioada imediat următoare, statele membre vor negocia proiectul de Regulament al Consiliului privind implementarea acestor măsuri în perspectiva obținerii unui acord politic sfârşitul lunii noiembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *