Acasă » Regenerabile » Geotermal » Primăria Oradea anunță începerea lucrărilor de foraj pentru un proiect geotermal de 90 mil. lei

Primăria Oradea anunță începerea lucrărilor de foraj pentru un proiect geotermal de 90 mil. lei

10 aprilie 2023
Geotermal
Bogdan Tudorache

Primăria Oradea a anunțat recent începerea lucrărilor de foraj pentru proiectul geotermal Nufărul, de 90 milioane lei fără TVA.

”A fost ridicată turla instalației de foraj a sondei de extracție a apei geotermale din zăcământ, echipament ce va săpa la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri. Înălțimea turlei este de 46 de metri,” iar săptâmîna aceasta ”vor începe efectiv lucrările de forare care vor dura aproximativ 2 luni, urmate de alte 3 luni în care vor fi efectuate teste și probe de producție ale forajului”.

”Lucrările de foraj sunt executate în cadrul proiectului „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea”, au anunțat oficialii Primăriei.

Lucrările sunt executate de către SC Daflog SRL, companie specializată pe execuția forajelor de adâncime, subcontractant al asocierii formată de SC Elsaco Electronic SRL și SC Energomontaj SA.

Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum, precum și realizarea de noi capacități de producție a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, cu energie regenerabilă geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Prin acest proiect cartierul Nufărul I va trece la un sistem de încălzire și preparare a apei calde ce se bazează pe energia din apa geotermală extrasă din zăcământul aflat în subteranul orașului.

Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.500 locuitori ai cartierului Nufărul I, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 6 – Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific 6.1. Creșterea producției de energie din resurse regenerabile mai puțin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), sectorul producție. Valoarea contractului de lucrări pentru realizarea investiției este de 89.930.000 lei fără TVA.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

2 comentarii la „Primăria Oradea anunță începerea lucrărilor de foraj pentru un proiect geotermal de 90 mil. lei”

  1. Pingback: Primăria Oradea anunță începerea lucrărilor de foraj pentru un proiect geotermal de 90 mil. lei - Piramid Energy

  2. Bună ziua, va rog să îmi spuneți când vor fi acoperite canalele de amplasare a conductelor de apa geotermala din parcarea de pe strada Constantin Noica. Ne chinuim enorm cu locurile de parcare. Va rog să ne dați un termen pe când vom putea parca mașinile din nou pe locurile de parcare plătite la primărie. De 2 săptămâni nu mai vedem nici o mișcare, cel puțin în parcarea din fata magazinului Cidor.
    Va rog să ne ajutați cu această informație. Mă bucur că se fac aceste lucrări în zona in care locuiesc dar este groaznic sa stai mereu cu frica că nu ai unde parca și că poate găsești mașina zgâriată sau oglindă spartă. Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *