Acasă » Electricitate » Primăria București a decis să livreze alternativ căldură (noaptea) sau apă caldă (ziua)

Primăria București a decis să livreze alternativ căldură (noaptea) sau apă caldă (ziua)

9 octombrie 2013
Electricitate
energynomics

Viceprimarul Marcel Nicolaescu a declarat, la România TV, că Primăria a decis împreună cu RADET să alterneze furnizarea de căldură cu furnizarea de apă caldă, pe durata zilei și a nopții. Apa caldă va fi oprită între orele 22:00 și 05:00. 6.000 de bucureșteni au făcut deja plângere pentru că nu mai au apă caldă, pentru a primi căldură.

Decizia vine deoarece ELCEN nu furnizează agentul termic la temperatura necesară pentru a asigura atât apa caldă, cât și căldura din calorifere, de către RADET, a declarat Marcel Nicolaescu, viceprimar al Capitalei din partea PNL, marți, la România TV. Astfel, bucureștenii vor avea ziua apă caldă și noaptea căldură în calorifere, a spus viceprimarul.

Cu toate că RADET a început furnizarea căldurii de o săptămână, caloriferele rămân și acum de-abia călduțe. Experți din domeniu au avertizat recent că iarna 2013-2014 va fi decisivă pentru viitorul sistemului centralizat de termoficare din Capitală. Modelul de business al Elcen, principalul furnizor de energie termică al Bucureștiului este învechit și are nevoie de sprijin puternic pentru a fi actualizat.  Constantin Ioanițescu, director în cadrul companiei, declara recent că debitele mici tranzitate prin conductele excesiv de lungi fac ca traseul apei de la centrală la ultimul punct de consum să dureze 24 de ore!

Nicolaescu a precizat că Primăria Capitalei a adresat nenumărate plângeri la ELCEN, referitor la faptul că nu livrează agentul termic către populație la temperaturile necesare.

Vrem să transformăm RADET în societate comercială

Anterior, viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu anunţase că este posibil ca în iarna anului 2013, dacă se va reuşi unificarea RADET cu ELCEN, producătorul de energie termică, bucureştenii să beneficieze de un preţ mai mic al gigacaloriei.
Potrivit lui Nicolaescu, în acest sens există un calendar concret, stabilit de comun acord cu Ministerul Economiei, privind crearea unui sistem integrat de producţie, transport şi distribuţie a energiei termice.

În acelaşi timp, el a precizat că se caută soluţii tehnice pentru soluţionarea acestei probleme, de la acoperirea datoriei istorice şi a penalităţilor RADET către ELCEN, care se ridică la 8 mii de miliarde de lei, până la transformarea RADET în societate comercială.

„Vrem să transformăm RADET în societate comercială, să facem un program de reorganizare, de evaluare a patrimoniului, după care grupul de lucru va stabili cum se va face unificarea celor două entităţi, respectiv al ELCEN, care aparţine de Ministerul Economiei şi RADET, regie aflată în subordonarea Primăriei Capitalei”, a explicat viceprimarul Capitalei.

Sursa
b365.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *