Acasă » Interes general » Mediu » Prima ambarcaţiune 100% electrică, proiectată să cureţe apele României de gunoaie, lansată de Ziua Mediului

Prima ambarcaţiune 100% electrică, proiectată să cureţe apele României de gunoaie, lansată de Ziua Mediului

8 iunie 2021
Interes general
Gabriel Avăcăriței

Prima ambarcaţiune 100% electrică, cu zero emisii, care colectează deşeuri din apă, a fost pusă în mişcare de Ziua Mediului, într-o acţiune de ecologizare a lacului Tărlung – Săcele, din judeţul Braşov, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„România ar avea nevoie de o zi a mediului în fiecare zi, până când toate deşeurile ar ajunge la reciclare şi nu în apele ţării, în păduri sau în alte zone naturale. Dacă fiecare dintre noi am avea grijă de fiecare deşeu pe care îl producem, mediul înconjurător ar fi cu mult mai apărat de efectele nocive ale plasticului şi ale altor deşeuri. Am lansat astăzi în premieră în România şi în Europa o ambarcaţiune 100% electrică destinată colectării deşeurilor din apele României. Aceasta aduce inovaţie în sprijinul protecţiei mediului şi este, fără îndoială, de mare ajutor în ecologizarea cu zero emisii a lacurilor. Schimbarea mentalităţilor este la fel de importantă ca tehnologia şi doar cele două ne vor duce spre oraşe şi peisaje curate şi plăcute ochiului”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Ambarcaţiunea, denumită Ebisu, după zeul japonez considerat protectorul apelor, este compusă dintr-un motor electric alimentat cu energie din baterii model Tesla 3. Noutatea constă în încărcarea directă de la panourile solare, care îi conferă independenţă deplină în procesul de colectare a deşeurilor. Ebisu poate colecta deşeuri de tip plastic, metal, sticlă, textile, cu o lăţime de până la 80 cm, care sunt sortate şi ulterior merg spre reciclare.

”Am proiectat aceasta ambarcaţiune unică la nivel European, de la zero, 100% în România. Ambarcaţiunea este electrică, cu zero emisii de carbon, acest element fiind un aspect care o diferenţiază de alte ambarcaţiuni existente în Europa. Ebisu este un pas înainte în termeni de inovaţie adusă în acest sector şi contribuie substanţial la plasarea României pe harta ţărilor europene ce se implică activ în lupta pentru un mediu mai curat şi mai sănătos”, a spus Andrei Coşuleanu, fondator Act for Tomorrow.

Acţiunile de ecologizare vor continua pe parcursul întregului an 2021, fiind planificate cel puţin 8 intervenţii rapide în zone cu acumulări semnificative de deşeuri. Sunt vizate atât lacuri, cât şi cursurile marilor râuri din România şi afluenţii acestora.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.