Acasă » Petrol și Gaze » Prețurile de referință la gaze naturale în Europa cresc, după oprirea livrărilor prin Nord Stream

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa cresc, după oprirea livrărilor prin Nord Stream

1 septembrie 2022
Import-Export
energynomics

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au urcat miercuri, după ce Gazprom a oprit în perioada 31 august – 3 septembrie livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanță, transmite Reuters.

Joi dimineața, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, cotațiile pentru luna viitoare au urcat cu 12 euro, ajungând la 263 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar cotațiile pentru octombrie cu trei euro, la 272 euro MWh. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotațiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

Unii analişti se aşteaptă la menținerea prețurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanță la unitatea de procesare a gazelor Karsto din Norvegia, conform Agerpres.

„În condițiile în care s-au atenuat valurile de căldură şi ploile de toamnă au revenit parțial, prețurile energiei în Europa nu mai înregistrează valori record. Credem că piața a evaluat excesiv riscurile privind aprovizionarea cu energie şi actuala creştere se va atenua”, a apreciat Norbert Rucker, analist la Julius Baer.

În Europa, prețurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflației ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurența cu Asia pentru asigurarea livrărilor, scrie Reuters.

În ultimul an, prețul ridicat a forțat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *