Acasă » Electricitate » Preţul spot al energiei electrice, în scădere

Preţul spot al energiei electrice, în scădere

12 martie 2019
Distribuţie
energynomics

Preţul mediu de închidere a pieței pentru ziua următoare (PZU) pentru segmentul de electricitate al OPCOM a fost, în februarie 2019, de circa 230 lei/MWh, în scădere cu 34% faţă de valoarea din luna ianuarie 2019 dar mai mare cu 29% faţă de preţurile din prima lună a anului trecut.

Acest preţ întoarce piaţa nivelul cotaţiilor din vara trecută (243 de lei în august), iar scăderea dramatică faţă de ianuarie (preţul mediu a fost de 352 de lei) a avut pe fondul unor volume de tranzacţionare destul de mari. Astfel, pe PZU s-au tranzacţionat în februarie 2,13 TWh, adică o cotă de 44,4% din consumul naţional, cotă mai mare, procentual decât cea din ianuarie (a fost 43,4%), chiar dacă, în termeni de cantitate, s-a înregistrat o scădere de 9%, explicabilă prin consumul mai mare din luna ianuarie, conform economica.net.

Evoluţia din acest an este contrară celei de anul trecut. În februarie 2018 preţul din PZU crescuse faţă de ianuarie, cu circa 14% (la 178 de lei) dar trebuie amintită şi conjunctura. Luna februarie a anului trecut a fost destul de rece şi, pe de altră parte, în acest an vorbim şi despre un efect al bazei de calcul: în ianuarie 2019 s-au înregistrat preţuri record în PZU, pe fondul problemelor cu sursele de generare din România şi a creşterii importurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *