Acasă » Termo » Minerit » Preşedintele CA de la Complexul Energetic Hunedoara a demisionat

Preşedintele CA de la Complexul Energetic Hunedoara a demisionat

5 mai 2015
Minerit
energynomics

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), Alexandru Blaj, a demisionat din funcţie după o lună de activitate în funcţie, nemulţumit că Ministerul de Finanţe şi Ministerul de Justiţie refuză aprobarea acordării ajutorului de salvare pentru achiziţionarea certificatelor de CO2.

Alexandru Blaj îşi va încheia mandatul începând cu 1 mai, demisia sa fiind înregistrată, marţi, la cabinetul ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

„Decizia mea este una a unui român normal aflat în faţa unei mari dezamăgiri. În cuvinte puţine, în ţara în care Ministerul Energiei promovează interesul companiei pe care eu am reprezentat-o în calitate de preşedinte al CA şi pentru care, alături de conducerea executivă, s-au făcut toate demersurile pentru obţinerea unui ajutor de salvare pentru achiziţionarea certificatelor de CO2, ajutor avizat de Comisia Europeană în 12 aprilie 2015, ne-am lovit de opoziţia de neînţeles a Ministerului Finanţelor şi a Ministerului Justiţiei care refuză aprobarea acordării acestuia.

Singura motivaţie invocată a fost existenţa unui ajutor de stat, mascat sub forma unor contracte bilaterale, încheiate în perioada 2009 – 2011 între Termocentrala Paroşeni şi Hidroelectrica, care făceau referire la vânzarea respectiv cumpărarea de energie electrică”, a declarat Alexandru Blaj.

El a precizat că decizia de a demisiona a fost determinată de „lipsa, la acest nivel, a unei disponibilităţi reale pentru soluţionarea problemelor deosebit de grave cu care se confruntă întreaga comunitate a judeţului Hunedoara”, precizând că demersul său este ”menit a fi un semnal de alarmă în atenţia celor în a căror mâini stau destinele a celor care lucrează în sistem”.

„O apreciere specială am, acum la încheiere de mandat, faţă de deschiderea, disponibilitatea şi implicarea personală a domnului ministru Andrei Gerea în toate demersurile noastre, ceea ce face dovada faptului că a înţeles importanţa CEH pe piaţa energetică a României, şi pentru care îi mulţumesc sincer”, a mai spus Alexandru Blaj.

În 24 aprilie, şase lideri sindicali din conducerea Sindicatului Muntele din minerit au declanşat greva foamei, pentru 24 de ore, în curtea CEH din Petroşani, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei grave care ar putea duce la închiderea minelor din Valea Jiului. Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, declara atunci că sindicaliştii fac, în acest fel, apel la Guvern să trateze cu responsabilitate şi seriozitate Complexul Energetic Hunedoara, structură energetică de siguranţă naţională.

Tot în 24 aprilie, reprezentantul Consiliului Județean Hunedoara, Dorin Gligor, anunţa sindicaliștii că a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta pentru a solicita prezența unei delegaţii a Guvernului României în judeţul Hunedoara în vederea analizării intenţiilor de reorganizare pentru CEH. De asemenea, deputatul PSD Laurențiu Nistor promitea, în 3 aprilie, că va intermedia o întâlnire a premierului Victor Ponta cu reprezentanţii administraţiei şi sindicatului de la CEH.

Sursa Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *