Acasă » Electricitate » Poziția Eurelectric privind digitalizarea sectorului energetic

Poziția Eurelectric privind digitalizarea sectorului energetic

11 octombrie 2021
Digitalizare
energynomics

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a lansat o consultare publică în contextul pregătirii unui plan de acțiune al Comisiei privind digitalizarea sistemului energetic, care urmează să fie publicat în primul semestru al anului 2022. CE a primit deja peste 40 de comentarii de la companii și asociații de afaceri. Y=Tată câteva dintre propunerile de la Eurelectric, federația industriei electrice din Europa, reprezentând sectorul energiei electrice din peste 32 de țări europene, cu peste 3.500 de companii din sectoarele de producție, distribuție și furnizare de energie electrică.

Eurelectric îndeamnă Comisia să își concentreze planul de acțiune pe energia electrică, având în vedere importanța tot mai mare a electrificării pentru a atinge obiectivele climatice și energetice din 2030 și 2050. Prioritizarea electrificării este crucială pentru a permite decarbonizarea în industriile emergente și în cele tradiționale, precum și dezvoltarea unor sisteme energetice mai inteligente, mai curate și mai integrate. În plus, digitalizarea – prin redesenarea limitelor și redefinirea relațiilor dintre consumatori și companiile de utilități – permite dezvoltarea tehnologică și comercializarea unor elemente cruciale precum flexibilitatea, răspunsul cererii, soluțiile de stocare și alte servicii.

Pentru a încuraja digitalizarea și integrarea sectorială a transportatorilor de energie, planul de acțiune trebuie să încurajeze participarea activă a utilizatorilor finali la toate sistemele energetice, subliniază Eurelectric. Federația menționează 11 acțiuni pe care le consideră esențiale pentru a sprijini industria electricității pe drumul său către digitalizare. Printre primele, Eurelectric menționează dezvoltarea unei infrastructuri europene de partajare a datelor (aliniată la cerințele și procedurile de interoperabilitate prevăzute la articolul 23/24 din Directiva privind energia electrică), oferind operatorilor de rețea atribuțiile de asigurare a unor practici consistente și neutre de gestionare a datelor.

Eurelectric insistă asupra promovării implementării unei infrastructuri de măsurare avansate care să ofere date precise privind consumul și generarea, dar și „evitarea schemelor obligatorii de partajare a datelor care pot duce la concurență neloială”. După cum se recomandă în Strategia UE pentru date, „pentru a dezvolta piețe competitive pentru serviciile de energie digitală, schimbul de date private ar trebui să se facă în mod voluntar”, consideră Eurelectric.

Federația promovează, de asemenea, facilitarea dezvoltării și implementării măsurilor de interoperabilitate și a ofertelor cloud europene, îmbunătățind extinderea și adoptarea soluțiilor digitale pilot fără impact asupra climei. În acest sens, codurile de conduită SWIPO trebuie susținute pentru a spori încrederea în ofertele europene de cloud, consideră Eurelectric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *