Acasă » Interes general » Mediu » Polonia atacă în justiție decizia UE de interzicere a maşinilor cu motoare pe combustie

Polonia atacă în justiție decizia UE de interzicere a maşinilor cu motoare pe combustie

13 iunie 2023
Interes general
energynomics

Polonia va face apel la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) împotriva interdicției UE de vânzare a vehiculelor noi cu motoare pe combustie din 2035, în următoarele zile, a anunțat luni ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, transmite Reuters.

Planurile de reducere cu 100% a emisiilor de CO2 provenite de la noile camionete şi maşini până în 2035 fac parte dintr-un pachet mai amplu de combatere a schimbărilor climatice – aşa-numitul pachet „Pregătiți pentru 55” (Fit for 55), care, la rândul său, face parte din Pactul Verde European (European Green Deal). UE vrea să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, față de nivelul din 1990, şi să atingă neutralitatea climatică până în 2050, potrivit Agerpres.

Polonia a fost singura țară care s-a opus în mod consecvent propunerii şi a cotat contra reglementării, deoarece nu ar exista o analiză adecvată a pieței şi a consecințelor sociale ale interdicției.

„Nu suntem de acord cu această reglementare şi cu alte documente din pachetul de combatere a schimbărilor climatice (Fit for 55) şi le vom contesta la Curtea Europeană de Justiție, în următoarele zile. Sperăm că ni se vor alătura şi alte țări”, a declarat Moskwa la postul de radio Zet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *