Acasă » Petrol și Gaze » Plafonarea prețului gazelor, o decizie populistă care favorizează importatorii și furnizorii de gaze – nu consumatorii

Plafonarea prețului gazelor, o decizie populistă care favorizează importatorii și furnizorii de gaze – nu consumatorii

30 martie 2020
Consumatori
Energynomics

Bogdan Tudorache

Plafonarea prețului gazelor naturale (alături de prețurile celorlalte utilități), măsură luată recent de Guvern, favorizează importatorii și furnizorii de gaze și afectează consumatorii, conform Asociației Energia Inteligentă. Mii de consumatori sunt în situația în care riscă din cauza acestei intervenții a statului să achite prețuri mai mari pentru gazele naturale decât dacă prețurile ar fi fost lăsate libere să-și continue trendul de scădere.

”Pe piața de gaze, avem o supraofertă încă de dinainte de apariția pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat că începând cu ianuarie 2020 prețurile să scadă și chiar să scadă accentuat. Cantitatea mare de gaze rămasă în depozite la sfârșitul ciclului de extracție 2020, supraoferta din import, măsurile de a scumpi înmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scăderea în continuare a prețului gazelor naturale în următoarele 5-6 luni”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

”Decizia autorităților de plafonare este una populistă, care nu ține cont de aceste realități. Aceasta măsură ar putea modifică trendul actual de scădere accentuată a prețului de pe piața gazelor naturale din România”, a completat el.

Potrivit datelor Asociației Energia Inteligentă, furnizorii de gaze se confruntă cu o scădere vizibilă a cererii de gaze de la declararea stării de urgență (consumul a scăzut în martie 2020 cu 15-20% față de consumul lui martie 2019) sau chiar cu închiderea unor consumatori. De aceea, în ultima vreme renegociază contractele cu prelungirea termenelor de plata și scăderea prețurilor.

Potrivit asociației, autoritățile ar trebui să modifice ordonanța pentru a nu permite prețului să crească peste un anumit prag, existent la data emiterii.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *