Acasă » Termo » Piperea: RADET este un uriaș sac de bani

Piperea: RADET este un uriaș sac de bani

17 martie 2017
Cogenerare
Gh. Piperea
energynomics

Regia de Distribuție a Energiei Termice (RADET) este al doilea cel mai mare sistem de energie termică din lume, după cel din Moscova, reprezentând, în același timp, un uriaș sac de bani fără fund, a declarat, joi, Gheorghe Piperea, avocat la Piperea și Asociații, administratorul judiciar al RADET, în cadrul unei conferințe organizate de The Diplomat.

”Nu vreau să șochez audiența, deși unele cifre pe care o să le auziți sunt realmente șocante. Am aflat, odată cu preluarea acestui mandat, că sistemul de energie termică din București este al doilea cel mai mare din lume, primul fiind Moscova. Este atât de mare, încât sunt aprovizionate nu mai puțin de 563.352 de apartamente, 8.500 de blocuri de locuințe, mai mult de 1,2 milioane de persoane” a spus avocatul.

El a comparat RADET cu un uriaș sac de bani. „Problema RADET, ca și a altor companii publice, este că acest sac de bani nu are fund, este foarte împușcat peste tot. Oricâți bani ai introduce, dacă nu realizezi o operațiune simplă de coasere a sacului, nu se va ajunge nicăieri. Apropo de acest uriaș sac de bani, noi toți suntem contribuabili la bugetul Primăriei București, care plătește în fiecare an 15% din bugetul său pentru subvenția la energia termică pentru bucureșteni”, a continuat Piperea.

El a mai spus că Primăria vrea să atragă, prin Planul Operațional Infrastructură Mare, o sumă de 200 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru refacerea unei părți din infrastructura de energie termică.

„Trebuie să se știe că Primăria Bucureștiului derulează un program prin care va atrage de la Uniunea Europeană 200 de milioane de euro pentru a reface, dar nu în totalitate, pentru că este nevoie de mai mulți bani, a infrastructurii pe care o utilizează RADET pentru a da energie termică Bucureștiului”, a arătat administratorul judiciar.

RADET va fuziona prin absorbție cu Elcen

 

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) va fuziona prin absorbție cu Electrocentrale București (ELCEN), iar acțiunile Ministerului Energiei la noua entitate vor fi transferate Primăriei Capitalei. „Principalul element pe care îl conține planul de reorganizare al ambelor societăți este fuziunea, după ce RADET, care este regie autonomă, va fi transformată în societate pe acțiuni. Va urma o fuziune prin absorbție, în care viitorul RADET va înghiți ELCEN, urmând ca datoriile reciproce să se șteargă și să rămână un sold care urmează să fie acoperit”, a spus avocatul.

Potrivit acestuia, toată procedura se va supune legislației privind ajutoarele de stat. „Fuziunea va presupune absorbția a ceea ce va presupune Societatea Comercială RADET peste un an și ceva a ceea ce înseamnă în momentul de față Societatea Comercială ELCEN, urmând ca acțiunile care se cuvin Ministerului Energiei să treacă în proprietatea Primăriei printr-o modalitate comercial și legal corectă, astfel încât să nu avem un risc de ajutor de stat”, a subliniat Piperea.

El a susținut că nu va exista un plan de reorganizare la ambele entități mai devreme de noiembrie 2017. „Pe de altă parte, este bine de reținut că efectele importante pe plan economic și social deja s-au produs. Unele dintre ele sunt automate: niciuna dintre ele nu pot fi date în judecată. În al doilea rând, nu mai cresc penalitățile. Din suma de 3,6 miliarde (de lei — n.r.) pe care o datorează RADET celor de la ELCEN, mai mult de 3,3 miliarde reprezintă penalități, care în momentul de față au fost înghețate. Contractele care erau în curs continuă, cu excepția celor care au fost nelegale și care au fost desființate de noi”, a arătat Piperea.

Primăria a plătit în avans circa 420 de milioane de lei în contul subvenției pentru gazele naturale pe toată perioada iernii, până în aprilie, pentru a nu exista sincope în alimentarea cu căldură a populației, a amintit el. „Dacă eșuează acest plan, ambele entități, atât RADET, cât și ELCEN vor intra în faliment”, a adăugat administratorul judiciar.

ELCEN și RADET au intrat în insolvență în toamna anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.