Acasă » Electricitate » Distribuţie » Piața de fuziuni și achiziții din România, trasă în sus de tranzacţiile Enel

Piața de fuziuni și achiziții din România, trasă în sus de tranzacţiile Enel

30 iulie 2014
Distribuţie
energynomics

Volumul tranzacțiilor de pe piața de fuziuni și achiziții din România va cunoaște un trend pozitiv în următoarele 12-18 luni, în special datorită unor tranzacții transnaționale preconizate, precum vânzarea companiilor de distribuție și furnizare ale Enel, reiese dintr-o analiză realizată de compania Ernst&Young (EY).

Conform datelor publicate de EY, în prima jumătate a anului 2014, piața de M&A din România a reacționat pozitiv la semnalele primite de afară, iar percepția generală a fost cea a unei piețe active, care își recâștigă atractivitatea în ochii investitorilor, conform Agerpres.

„În România, în primele șase luni, piața s-a caracterizat printr-un volum al tranzacțiilor mai mare, valoarea acestora rămânând în zonă mică spre medie, însă perspectivele pentru următoarele 12-18 luni sunt că valoarea medie să crească, în baza unor tranzacții transnaționale, precum vânzarea unor active a Lafarge-Holcim sau vânzarea companiilor de distribuție și furnizare ale Enel”, a afirmat, Mihai Pop, manager Servicii de asistență în tranzacții al EY România.

Acesta a adăugat că, în intervalul analizat, pe plan local s-au parafat 21 de tranzacții semnificative, în domenii precum cel de servicii financiare, alimentar, tehnologic, dar și în unele sectoare care se restructurează înaintea unui nou ciclu de creștere (bricolaj și materiale de construcții).

„O mențiune specială trebuie acordată sectorului imobiliar, unde s-a materializat un nou val de interes pentru proprietăți cu potențial ridicat”, a punctat Pop.

La nivel mondial, valoarea tranzacțiilor M&A a înregistrat, în primele șase luni ale anului, o creștere de 50% față de primul semestru din 2013, până la 1,7 trilioane de dolari, cel mai înalt nivel din 2007.

Potrivit EY, majorarea a fost susținută de o creștere cu 35% a numărului de tranzacții de peste un miliard de dolari. Piețele mature au fost cele mai active pe piața de fuziuni și achiziții în prima jumătate a lui 2014, iar în termeni de valori ale tranzacțiilor primele cinci țări atractive din punct de vedere al activelor au fost: SUA, Marea Britanie, Franța, Olanda și Australia.

În ceea ce privește țările cu cele mai multe companii care au făcut achiziții, pe primele cinci locuri s-au situat SUA, Canada, Elveția, Marea Britanie și China. Din punct de vedere al volumului tranzacțiilor, pe prima poziție a clasamentului s-au situat tot SUA, urmate de Marea Britanie, Germania, Canada și Australia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *