Acasă » Electricitate » Photon Energy previne defecțiunile pentru a reduce perioadele de oprire a producției și pierderile de venituri

Photon Energy previne defecțiunile pentru a reduce perioadele de oprire a producției și pierderile de venituri

16 aprilie 2018
Electricitate
energynomics

Parcurile fotovoltaice din România sunt obligate să își optimizeze activitatea și să crească durata de viață a echipamentelor pentru a păstra o șansă de recuperare a investiției. În același timp, noi investiții în sistemele de generare fotovoltaică sunt necesare pentru a răspunde progreselor tehnologice. Pentru toate acestea este nevoie de parteneri cu experiență, precum și de furnizori de servicii de mentenanță, control și monitorizare. Am discutat de­spre toate acestea cu Lauru Bădiță, Country Manager la O&M România Photon Energy, unul dintre vorbitorii invitați la Energy Breakfast Club, eveniment dedicat industriei fotovoltaice, programat pe 24 aprilie, la București.

Pg-166-Lauru-BaditaCare este contribuția cu care pot veni experții în operare și mentenanță la înlăturarea difi­cultăților cu care se confruntă proprietarii de parcuri fotovoltaice din România?

Photon Energy are o experiență de zece ani pe piețele de energie fotovoltaică din peste 10 țări de pe două continente. A construit centrale energetice fotovoltaice cu o capacitate instalată cumulată de peste 50 MW și are un portofoliu de producție propriu de 26 MW. Oferim servicii de operare și mentenanță pentru 216 MW de energie solară la nivel global și aceasta presupune mult mai mult decât îndepărtarea vegetației și înlocuirea modulelor avariate.

Pe baza experienței noastre, centralele electrice fotovoltaice funcționează foarte des sub potențialul de producție din cauza unor defecțiuni tehnologice repetate și a unei construcții defectuoase. Un parametru cheie al serviciului tehnic îl reprezintă astfel accentul pus pe prevenirea defecțiunilor pentru a reduce perioadele de oprire a producției și pierderile de venituri. Operare și mentenanță, în concepția Photon Energy, reprezintă managementul complex al centralelor energetice fotovoltaice din punct de vedere tehnic, administrativ și economic. Pentru o funcționare fără defecțiuni a centralei electrice am dezvoltat un instrument unic pentru monitorizarea și diagnosticarea operării, denumit Photon Energy Command.

În opinia dumneavoastră, ce ar trebui să ofere o monitorizare profesionistă a unei centrale fotovoltaice?

Instrumentele de analiză moderne trebuie să fie capabile să evalueze toți parametrii electrici, interdependențele și tendințele. Unele defecțiuni pot fi detectate în faza de simptome și, în situația ideală, se reduc riscurile prin analiză predictivă.

O asemenea soluție de software trebuie neapărat să evalueze datele pentru a anticipa nivelul producției, să furnizeze un sistem de avertizare inteligent, raportare și notificare adaptate la nevoile clientului și o gestionare securizată a datelor. Ar trebui să fie simplu de utilizat pentru tehnicienii din teren, și, bineînțeles, să fie un instrument bun de management și verificare pentru a vedea dacă centrala electrică produce la maximum de potențial și, prin urmare, generează veniturile corespunzătoare.

Ce tip de garanții oferă o companie serioasă de operare și mentenanță?

Printre altele, Photon Energy oferă o garanție pentru servicii, o garanție pentru timpul de răspuns de la momentul în care asistența tehnică a fost notificată cu privire la o defecțiune, garanție de service conform legislației în vigoare și asigurare de răspundere profesională.

Este energia fotovoltaică răspunsul la nevoile marilor consumatori (industriali, spații comerciale, clădiri de birouri)? Dar ale consumatorilor rezidențiali?

Categoric da. Sursele regenerabile, inclusiv cele fotovoltaice, devin unul dintre cei mai importanți piloni în mixul de generare a energiei.

Energia fotovoltaică este o alternativă ecologică la combustibilii fosili, deoarece reduce emisiile de CO2, este economică deoarece poate concura cu prețul energiei electrice clasice și sporește independența energetică, mai ales prin posibilitățile de stocare a energiei în acumulatori. Acest lucru este valabil pentru ambele grupuri de consumatori. Pentru rezidențial, energia fotovoltaică devine din ce în ce mai accesibilă din punct de vedere al costurilor odată cu scăderea prețurilor panourilor solare.

_____________________________________________

Interviul a apărut iniţial în numărul din martie 2018 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier acest număr (martie 2018), în format tipărit, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *