Acasă » Petrol și Gaze » Petrolul va creşte din nou, Brazilia şi Irak reduc producţia

Petrolul va creşte din nou, Brazilia şi Irak reduc producţia

1 iulie 2015
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Revizuirile negative masive ale producției de petrol din Brazilia și Irak au crescut riscurile pentru piețele petroliere de a evolua de la excedent la deficit în doar câțiva ani, ceea ce ar duce la o explozie a prețurilor care ar impulsiona din nou industria de șist din SUA, conform Reuters.

Brazilia și Irak ar fi trebuit să producă mai mult cu 2 milioane de barili pe zi până în 2020 și cu încă 2,5 milioane până în 2025, devenind cei mai mari contribuabili la satisfacerea cererii în continuă creștere la nivel mondial, în conformitate cu previziunile pe termen lung ale Agenției Internaționale pentru Energie.

Petrobras Brazilia a tăiat în această săptămână perspectivele sale de producție pe cinci ani cu 1,4 milioane de barili pe zi, ca răspuns faţă de preţurile mici ale petrolului și o anchetă de corupție în curs de desfășurare, iar Irakul renegociază producţia pentru a reflecta „mai realist” obiectivele sale, fapt ce va duce la încheierea timpurie a perioadei curente de excedent.

„Toate aceste anulări de proiecte și de amânări și reduceri pregătesc industria globală pentru o nouă perioadă medie strânsă pentru piețele petroliere pe termen mediu (2017 – 2019), cu excepția cazului în care platformele din Orientul Mijlociu vor continua producţia record, care s-ar traduce cu succes într-o producție mult mai mare”, a declarat Seth Kleinman, analist la Citi.

„Cererea va avea un cuvânt de spus, dar din perspectiva furnizării este greu de crezut că astăzi nu sunt semănate seminţele viitoarei perspective de creştere a preţului pieţei”, spun analiştii Deutsche Bank.

Pentru a pune revizuirea Petrobras în context – cei 1,4 milioane de barili pe zi aproape echivalează cu oferta excedentară actuală la nivel global, care a apărut ca urmare a expansiunii petrolului de șist din SUA și deciziei OPEC de a menține robinetul complet deschis pentru a-şi păstra cota de piaţă.

Odată ce, în 2015, cererea de petrol la nivel mondial creşte surprinzător și este probabil să depășească creșterea medie anuală de aproximativ 1 milion de barili pe zi din ultimul deceniu, excedentul este de așteptat să dispară până la mijlocul sau la sfârșitul anului 2016. Iar după 2016, echilibrul pieţei nu poate dura mult.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *