Acasă » Petrol și Gaze » Petrolul la 100 de dolari? Experții prezic cum ar putea evolua prețul în cazul unui conflict cu Iranul

Petrolul la 100 de dolari? Experții prezic cum ar putea evolua prețul în cazul unui conflict cu Iranul

Energynomics

Prețul petrolului intră sub semnul întrebării, în cazul perspectivei unei confruntări între SUA și Iran.

Un consilier al liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, Yahya Rahim Safavi, a avertizat în weekend că „primul glonț aruncat în Golful Persic va împinge prețurile petrolului peste 100 de dolari.” El a adăugat: „Acest lucru ar fi insuportabil pentru America, Europa și aliații SUA precum Japonia și Coreea de Sud”.

Mai mult de un milion de barili de petrol pe zi au fost scoși de pe piață în urma sancțiunilor SUA, impuse după ce administrația Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear din 2015 cu Iranul, măsură menită să reducă exporturile celui de-al treilea producător OPEC la zero. Acest lucru a contribuit la căderea economiei Iranului, despre care administrația S.U.A. spune că va continua, cu excepția cazului în care Iranul „acționează ca o țară normală” și încetează să susțină grupuri teroriste din regiune și testarea rachetelor balistice.

Iranul a răspuns la sancțiuni amenințând să renunțe la obligațiile care decurg din acordul nuclear – revenind la niveluri mai ridicate de îmbogățire a uraniului, potrivit CNBC.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *