Acasă » Electricitate » Petr Stohr, Premier Energy: România poate deveni un hub energetic; este important să fim listați

Petr Stohr, Premier Energy: România poate deveni un hub energetic; este important să fim listați

9 mai 2024
Companii
energynomics

România poate deveni un hub energetic, aşa că pentru noi este important să fim listați la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi să avem replică la nivel internațional, a declarat miercuri Petr Stohr, CFO Premier Energy Group, în cadrul unei conferințe de presă.

Oferta publică inițială (IPO) Premier Energy PLC a început miercuri, 8 mai, şi este de aşteptat să se încheie pe 15 mai 2024, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul pentru IPO şi pentru admiterea la tranzacționare a acțiunilor grupului pe piața reglementată a BVB.

„Considerăm că România poate deveni un fel de hub internațional, aşa că pentru noi este important să fim pe BVB şi să avem replică la nivel internațional. Este foarte important să fim disponibili şi pentru piața internațională. (…) Oferta noastră se adresează ambelor tipuri de investitori. 20% din ofertă se va aloca investitorilor de retail. Perioada de ofertă începe astăzi (miercuri, n.r.) şi se va încheia pe 15 mai. Investitorii de retail au primele 3 zile la dispoziție, timp în care, dacă vor subscrie, vor primi un discount de 5%. Prețul de ofertă şi numărul exact de acțiuni se va stabili după procesul de book building. Undeva în jurul datei de 16 mai vom anunța şi rezultatul, după care decontarea se va produce în jurul datei de 20 mai, iar admiterea şi începerea tranzacționării va începe probabil în jurul datei de 27, iar simbolul sub care vom tranzacționa va fi PE”, a menționat Petr Stohr, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte interesul Premier Energy pentru achiziții, respectiv active de distribuție, Petr Stohr a subliniat că sunt foarte interesante pentru companie pentru că oferă stabilitate business-ului.

„Cred că pentru noi sunt foarte interesante pentru ca oferă stabilitate business-ului, ne oferă acces la clienți loiali pe partea de furnizare. Da, vom fi interesați în momentul în care astfel de active de distribuție, pe partea de gaze sau electricitate, vor apărea pe piață”, a adăugat Petr Stohr.

El a mai spus că mediul legislativ din România este stabil şi nu este diferit față de alte state din Europa.

La rândul său, Jose Garza, CEO al Premier Energy Group, a afirmat că societatea este una dintre companiile de energie cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est în ultimii ani.

„Sperăm că acesta este începutul unei noi ere pentru Premier Energy ca urmare a aprobării prospectului de către ASF ieri (marți, n.r.). Premier Energy este una dintre companiile de energie cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est în ultimii ani. Suntem cea mai mare companie de energie din surse regenerabile din România, cu peste 900 de MW. (…) Cifrele vorbesc de la sine. În ultimii 10 ani, business-ul nostru a crescut de la o companie cu venituri de 2 milioane de euro la ceea ce este astăzi, şi anume o afacere cu aproximativ 1,3 miliarde euro ca venit, iar EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare, n.r.), la finalul anului 2023 era aproximativ 128 de milioane de euro. Telul nostru pentru viitor este să devenim unul dintre liderii regionali în zona balcanică. Vom continua, bineînțeles, să investim în eficiența energetică în România şi vom continua, mai presus orice, să ne deservim clienții”, a afirmat Jose Garza.

Oferta publică inițială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituționali din România, precum şi într-o ofertă adresată investitorilor instituționali internaționali eligibili, susțin reprezentanții companiei.

Intervalul orientativ al Prețului de Ofertă a fost stabilit între 19 lei şi 21,50 lei pe acțiune. Oferta include până la 35,94 milioane acțiuni.

Admiterea Acțiunilor la tranzacționare şi începerea tranzacționării la BVB este de aşteptat să aibă loc în data de 27 mai 2024 sau în jurul acestei date, a precizat compania într-un comunicat.

Societatea va utiliza fondurile obținute în cadrul Ofertei pentru a achiziționa active de energie regenerabilă în România şi în Moldova, precum şi în vederea acoperirii cheltuielilor de capital realizate cu dezvoltarea de active de producere a energiei regenerabile.

Compania intenționează să distribuie sub formă de dividende 30% – 70% din profitul său net anual consolidat.

Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România şi Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creştere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele țări.

În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum şi peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei.

În urma achiziției CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică şi gaze naturale în România şi Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienți casnici şi întreprinderi mici.

Premier Energy Group a fost înființată în 2012, a intrat pe piața gazelor naturale din România în 2013, iar pe piața energiei electrice din Republica Moldova în 2019. Compania este deținută integral de EMMA Capital.

În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Grupul a generat venituri consolidate de 912 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro şi EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *