Acasă » Regenerabile » Patres cere ministrului Energiei să rezolve situația ”critică” din regenerabile

Patres cere ministrului Energiei să rezolve situația ”critică” din regenerabile

12 ianuarie 2017
Eolian
Bogdan Tudorache

În absența modificărilor la Legea 220, cota obligatorie de certificate verzi de 8,3% impusă de autorități garantează falimentul în sectorul regenerabilelor, susține Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (Patres). Organizația îi solicită noului ministru, Toma Petcu, să adopte cu unele modificări proiectul de modificare a Legii regenerabilelor, 220/2008.

”Solicităm…atenția și sprijinul pentru găsirea și implementarea de soluții pentru energia din surse regenerabile, astfel ca noul act normativ – pe care sperăm să îl promoveze în regim de urgență, cu unele modificări care să și asigure echitatea între producătorii de energie din surse regenerabile și care să limiteze distorsiunile generalizate din piața de energie și certificate verzi – să evite dezastrul generalizat în acest sector.”

”Apreciem faptul că promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie este una dintre măsurile incluse în programul de guvernare 2017-2020 și că actualul Guvern consideră că se impune realizarea unui cadru legislativ predictibil pentru o lungă perioadă de timp realizat cu mecanisme de corecție prin reguli de piață, dar și de încurajare a investițiilor în capacități mici de producție. Adresăm, cu această ocazie, rugămintea de a considera o prioritate rezolvarea situației critice din sectorul regenerabilelor”, se arată în comunicatul organizației.

“Industria energiei regenerabile nu mai are cum să reziste încă un an cu o cotă care să ducă la un grad foarte mic de absorbție a certificatelor verzi, fapt care va amplifica și mai tare distorsiunile majore în piață și pierderile uriașe înregistrate de producători și furnizori. Considerăm că un val de falimente va cuprinde întreg sectorul dacă aceasta cotă, de 8,3%, va fi  implementată pe parcursul întregului an 2017 și facem un apel la actualul Guvern, să modifice în regim de urgență Legea 220, pentru a evita falimentul în masă a investitorilor din sectorul regenerabilelor”, afirmă Dl Viorel Lefter, Președinte Patres.

”Patres a luat act, cu dezamăgire și îngrijorare, de decizia fostului Guvern Cioloș de a aproba, pentru anul 2017, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, de 8,3% din consumul final brut de energie electrică”.

Cu această cotă, mult redusă, aplicată în lipsa unor modificări urgente la Legea regenerabilelor, un sector aflat deja de peste trei ani în suferință, este sortit insolvenței și falimentului”, mai spun oficialii Patres.

Într-un demers comun, asociațiile de profil au semnalat încă din vara anului 2016 că “instituirea unei cote de 8,3% în 2017 va reprezenta lovitura de grație dată producătorilor de energie din surse regenerabile care se văd azi puși în fața unui faliment sigur, care va genera acțiuni în instanță împotriva statului român pentru recuperarea prejudiciilor cât și retragerea capacităților din producție cu consecințele de rigoare asupra îndeplinirii țintelor asumate de România pentru anul 2020”.

Guvernul Cioloș a preferat să opteze pentru propunerea ANRE privind instituirea unei cote obligatorii de certificate verzi mult reduse, de 8,3% pentru 2017, sub nivelul celei din 2016 și mult sub nivelul cotei de 18% prevăzută în Legea 220, lege în baza căreia s-au făcut investițiile în sectorul regenerabilelor, astfel încât impactul certificatelor verzi în factura de energie a consumatorului final să nu crească.

”Este de înțeles grija autorităților pentru populație, însă nu putem fi de acord cu modul în care se acționează, preferându-se sacrificarea îndeosebi a producătorilor mici și mijlocii din sectorul regenerabilelor”, se mai arată în comunicat.

Imaginea dezastrului din sectorul regenerabilelor este prezentată inclusiv de ANRE, care recunoaște că aprobarea cotei de 8,3% propusă va determina valorificarea a mai puțin de 40% din certificatele verzi aflate în piață în 2017.

Având în vedere aprobarea Comisiei Europene pentru modificările la schema de suport, transmisă autorităților române în data de 16 decembrie 2016, Patres își exprimă speranța că această cotă obligatorie de 8,3% va fi una provizorie, până la aprobarea proiectului de OUG care modifică Legea 220 de către actualul Guvern.

Peste opt milioane de certificate verzi fără cumpărător

Organizația a mai precizat că în acest moment, conform datelor OPCOM, circa 8.225.982 certificate verzi sunt în exces și nu au cumpărător în piața certficatelor verzi. Conform Ordinului ANRE 119/2016 prin care se aprobă cota de certificate verzi pentru 2017, se vor emite 26.484.205 certificate verzi din care doar 13.311.115 certificate verzi sunt susținute de cota prevăzută pentru anul în curs.

Astfel, la finalul anului 2017, circa 21.537.097 certificate verzi vor fi în exces, totalizând o valoare de 2.8 miliarde RON, pentru care producătorii platesc impozit în avans în valoare de 448 milioane RON,

”Aceste certificate sunt practic nevandabile. Tocmai acest impozit plătit în avans va genera insolvența producătorilor, astfel încât se poate spune că schema de sprijin prin certificate verzi este un ajutor de stat care împinge producătorii spre insolvență și faliment”.

Date fiind aspectele îngrijorătoare semnalate, PATRES se va adresa, încă din primele zile de mandat, noului ministru al Energiei, Dl Toma Petcu, solicitându-i, în mod expres, atenția și sprijinul pentru găsirea și implementarea de soluții pentru energia din surse regenerabile, astfel ca noul act normativ – pe care sperăm să îl promoveze în regim de urgență, cu unele modificări care să și asigure echitatea între producătorii de energie din surse regenerabile și care să limiteze distorsiunile generalizate din piața de energie și certificate verzi – să evite dezastrul generalizat în acest sector.

În momentul de față, din Patres fac parte 94 de de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cumulând o putere instalată de peste 800 MW, cu investiţii în sectorul energetic din România de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *