Acasă » Electricitate » partnerg-i: Schimbări spectaculoase în cotele de piață ale furnizorilor de energie electrică

partnerg-i: Schimbări spectaculoase în cotele de piață ale furnizorilor de energie electrică

2 octombrie 2020
Electricitate
energynomics

O analiză comparativă a cotelor de piață în segmentul competitiv ale furnizorilor de energie activi în iulie 2020, față de iulie 2019, arată schimbări importante. Lunile utilizate în analiză sunt foarte relevante, scrie Theodor Livinschi, fondator și managing parter la firma de consultanță partnerg-i, întrucât contractele cu expirare pe 30 iunie reprezintă cele mai tranzacționate contracte de furnizare a energiei electrice după cele cu termen limită pe 31 decembrie. Astfel, jumătatea anului oferă al doilea cel mai mare potențial de migrare a volumelor de energie ale portofoliilor unor furnizori către alți furnizorii.

Cele mai spectaculoase evoluții provin de la Getica 95 Com și MET Romania Energy. Volumele ambelor companii au evoluat cu peste 60% în perioada de referință, dar în direcții diferite. Dacă Getica 95 Com, unul dintre furnizorii locali de energie electrică, a atras în portofoliu noi volume lunare totalizând peste 144 GWh (un avans de 65,21%), furnizorul MET Romania Energy și-a redus volumul furnizat într-o lună cu 62,81% (un declin de 177 de GWh).

În acest context de evoluții spectaculoase, clasamentul furnizorilor de energie electrică s-a schimbat, luând în considerare și noii veniți în iulie 2020 cu cote de piață de peste 1%: Next Energy Partners și Nova Power & Gas. Enel, cu cele două companii ale sale – Enel Energie și Enel Energie Muntenia –, păstrează poziția de lider, în timp ce Alpha Wind închide clasamentul furnizorilor de energie activi cu o prezență de peste 1% în piața competitivă, în coborâre cu 8 poziții.

Între companiile care își mențin cote constante se numără Electrica Furnizare, CEZ Vânzare, Enel Energie împreună cu Enel Energie Muntenia, EFT Furnizare și Engie România, în condițiile în care cotele lor de piață au variat cu mai puțin de 5% în ultimul an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *