Acasă » Petrol și Gaze » Parlamentul R. Moldova a declarat joi stare de urgență, în urma amenințărilor Gazprom

Parlamentul R. Moldova a declarat joi stare de urgență, în urma amenințărilor Gazprom

20 ianuarie 2022
Furnizare
Bogdan Tudorache

Întrunit în ședință plenară în cadrul sesiunii extraordinare, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, joi, Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile, conform presei locale.

Astfel, Republica Moldova va putea raționaliza consumul de gaze, accelera procesul de facturare a gazelor la consumatori și identifica noi furnizori de gaze, în regim de urgență.

Pentru instituirea stării de urgență au votat 58 de deputați. Hotărârea intră în vigoare la data adoptării.

Propunerea a venit din partea Guvernului și are la bază Raportul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale privind necesitatea declarării stării de urgenţă și ține cont de faptul că insuficiența gazelor naturale afectează direct și imediat securitatea statului și al cetățenilor.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a declarat anterior că va cere Parlamentului instituirea stării de urgenţă, după ce Gazprom a ameninţat că sistează livrarea de gaze, printr-o scrisoare către Moldovagaz, în cazul în care nu va fi achitată, până pe 20 ianuarie, o sumă în avans de circa 63 de milioane de dolari, relatează Radio Chişinău. Compania Moldovagaz, deținută de Gazprom, susține că are nevoie de lichidități urgent, din cauza scumpirii gazelor facturate de compania-mamă.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat că Republica Moldova şi-a onorat plăţile curente pe toate lunile şi va achita gazele consumate inclusiv pentru primele zece zile din ianuarie.

Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit miercuri pentru a discuta siguranța energetică, a anunțat premierul Natalia Gavriliță. Ea a declarat că va cere, joi, Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic și că Guvernul va aplica mai multe măsuri pentru depășirea crizei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *