Acasă » Petrol și Gaze » ORLEN își extinde rețeaua de benzinării în Europa

ORLEN își extinde rețeaua de benzinării în Europa

26 ianuarie 2024
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

În urma achizițiilor din Austria, Germania, Slovacia și Ungaria, numărul benzinăriilor din străinătate ale ORLEN a crescut cu aproape o treime, în ultimul an. Grupul finalizează în prezent achiziția a peste 60 de stații în Ungaria. Ca urmare a expansiunii rapide pe segmentul retail, șoferii își vor putea alimenta mașinile în cadrul a circa 3.500 de stații ORLEN din șapte țări europene, până la jumătatea anului 2024.

„Am înființat o corporație modernă care își consolidează rapid poziția în regiune. Până la sfârșitul acestui an, ne vom atinge obiectivul strategic de o rețea de vânzare a combustibilului care să cuprindă 3.500 de stații. Folosind poziția puternică a ORLEN, experiența în fuziuni și achiziții și capacitățile financiare, ne-am mărit numărul de stații cu aproape 350 în ultimele 12 luni, inclusiv peste 330 de stații de service în străinătate. Prioritatea noastră acum este să aducem toate facilitățile nou achiziționate la standardele înalte care sunt semnul distinctiv al rețelei de retail ORLEN. În plus, vom dezvolta în mod constant infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice în stații”, spune Daniel Obajtek, CEO și Președinte al Consiliului de Administrație al ORLEN.

ORLEN are în prezent 1.514 stații de benzină în afara Poloniei, ceea ce reflectă o creștere substanțială de circa 337 de unități, de la sfârșitul anului 2022. Germania este cea mai mare piață externă, cu 607 stații care operează sub mărcile ORLEN și Star. Cea mai recentă achiziție, finalizată în iunie 2023, a inclus 17 stații cu autoservire în Bavaria, Baden-Württemberg și Hesse, cumpărate de la OMV. Compania poloneză trece stațiile porintr-un proces de re-branding mai ales pe piața germană, aproape 100 de stații urmând să opereze sub brandul ORLEN până la sfârșitul lunii februarie. Mai mult, există planuri de creștere a numărului de stații de benzină cu infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice în Germania la peste 430 în următorii doi ani.

O altă piață externă unde ORLEN are cea mai mare rețea de retail este Cehia, cu 436 de stații, dintre care peste 90 la sută funcționează sub marca ORLEN. Stațiile din Cehia sunt, de asemenea, modernizate treptat cu încărcătoare EV, disponibile în prezent în 267 de amplasamente. În 2023, ORLEN a lansat și două stații publice de realimentare cu hidrogen: una în Praga-Barrandov și cealaltă la Litvinov.

Cea mai importantă dintre tranzacțiile recente ale ORLEN în segmentul de retail a fost achiziția de stații din Austria, marcând prezența Grupului pe a șaptea piață, cu o cotă de piață de aproximativ 10%. După achiziționarea a 267 de stații de benzină din rețeaua Turmöl, ORLEN este acum al treilea cel mai mare operator de pe piața de vânzare cu amănuntul a combustibililor din Austria. Tranzacția a inclus și achiziția Austrocard, un furnizor de carduri de combustibil care deservește atât clienții privați, cât și clienții de afaceri, ale cărui carduri sunt în prezent acceptate în peste 500 de stații din toată Austria, și 110 puncte de încărcare pentru vehicule electrice sub marca Turmstrom.

Prezența de retail a ORLEN se extinde în Slovacia (91 de stații), Lituania (30 de stații) și Ungaria (83 de stații). În Ungaria, la începutul lunii ianuarie, a început procesul de achiziție a altor 63 de unități, formând ultima serie transferată în baza acordului cu MOL din Ungaria. Procesul de achiziție și re-branding, programat să fie finalizat spre sfârșitul lunii aprilie, va poziționa ORLEN ca a treia cea mai mare rețea de retail din Ungaria, cu peste 140 de stații. Achiziția ultimei benzinării de pe piața maghiară va aduce numărul total de benzinării ale Grupului la peste 3.500, inclusiv 1.572 de locații în străinătate și 1.929 în Polonia, marcând atingerea obiectivului stabilit în Strategia de dezvoltare a segmentului de retail.

În prezent, rețeaua de stații ORLEN cuprinde 3.442 de stații în șapte țări din Europa Centrală și de Est. Mai mult de jumătate din acestea au facilități Stop Cafe sau Star Connect (în Germania), unde șoferii se pot bucura de o gamă largă de mese, gustări și băuturi calde și pot cumpăra produse alimentare. În 2023, ORLEN a deschis Stop Cafes în peste 160 de locații numai în Polonia. Aproximativ 60% dintre benzinăriile sale de pe piața internă au adoptat deja acest format.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *