Acasă » Termo » Oradea este singurul oraș din România unde crește numărul clienților SACET

Oradea este singurul oraș din România unde crește numărul clienților SACET

5 aprilie 2018
Cogenerare
energynomics

Primăria Oradea va continua anul acesta programul de reabilitare a rețelei de termoficare prin înlocuirea a încă 23 de kilometri de magistrale și modernizarea punctelor termice, proiect pentru care a alocat aproximativ 32 de milioane de euro. Inițiativa continuă ample acțiuni anterioare de modernizare a sistemului de încălzire centralizată din Oradea. Am stat de vorbă cu viceprimarul Mircea Mălan pentru a afla detalii despre modul de funcționare și administrare a rețelei termice a orașului.

Stimate domnule Mircea Mălan, vă rog să descrieți în câteva fraze sistemul de încălzire centralizată din Oradea, cu accent pe organizarea serviciilor de producție și de distribuție a energiei termice.

Pg-140-Mircea-Malan-ROÎn prezent, sistemul centralizat este format din două componente principale. Pe de o parte, avem capacitățile de producție, formate dintr-o turbină pe gaz de la General Electric, cu o putere instalată de 45 MW electric și 53 MW termic, prin cazanul recuperator (EKOL, Cehia), două cazane de apă fierbinte (EKOL, Cehia), un acumulator de căldură cu o capacitate de 9,500 mc și instalația de apă geotermală (6% din totalul producției).

A doua componentă este formată din rețeaua de transport, în lungime de 86,2 de kilometri de conducte magistrale, 147 de puncte termice, 790 de module termice aflate în proprietatea privată a consumatorilor și 142,5 km rețele secundare.

Municipalitatea Oradea a reușit în ultimii ani să concretizeze ample programe de modernizare, inclusiv prin atragerea de finanțare europeană. Cum ați reușit?

În perioada 2008-2010, în urma unor studii și analize, am ajuns la concluzia că păstrarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică și modernizarea acestuia reprezintă soluția optimă și eficientă pentru încălzirea locuințelor din municipiul Oradea. În acest context, am elaborat un program multianual pentru reabilitarea sistemului centralizat de termoficare. Având în vedere sumele foarte mari necesare pentru reabilitarea acestuia, am încercat ca majoritatea investițiilor să fie finanțate din fonduri europene, guvernamentale sau granturi internaționale. Astfel, începând cu anul 2013, Primăria Municipiului Oradea a făcut cele mai mari investiții într-un sistem centralizat de termoficare din România, 112 milioane de euro, fără TVA. Dintre acestea, 94 de milioane de euro au venit prin proiecte cu finanțare europeană, 6 milioane de euro prin proiecte cu cofinanțare guvernamentală, 4 milioane de euro prin atragerea unor granturi internațional și 8 milioane de euro de la bugetul local.

Cum ați colaborat cu mediul privat și în ce fel ați atras și utilizat expertiza companiilor (furnizori de produse și echipamente, executanți etc)?

Pentru stabilirea soluțiilor de modernizare a sistemului centralizat de termoficare, au fost analizate modele din Germania, Austria si Danemarca, unde firmele care administrează aceste instalații funcționează eficient și profitabil. În România, am colaborat cu cele mai mari companii de profil.

În ce fel se văd investițiile pe care le-ați realizat în confortul beneficiarilor finali?

Investițiile au avut ca rezultat îmbunătățirea semnificativă a calității serviciilor. Din cauza stării avansate de degradare, sistemul centralizat trebuia urgent reabilitat pentru a garanta siguranța furnizării agentului termic către cei 70% din locuitorii orașului care folosesc acest sistem. Ca să vă dau doar câteva exemple de îmbunătățire a serviciilor, numărul avariilor mari, identificate pe rețelele primare, a scăzut de la 200 în 2014 la 22 în 2017. Pierderile de energie a fost în 2017 cu 18,7% mai mici față de anul 2014.

Totodată, Oradea este singurul oraș din România unde numărul de clienți racordați la sistemul centralizat de termoficare a crescut constant în ultimii patru ani. În perioada 2014-2017 au fost racordate la sistemul centralizat aproximativ 1.200 de apartamente, 3 școli, 2 biserici și 210 locuințe individuale. De asemenea, odată cu trecerea de la vechea centrală, care funcționa pe cărbune, la noua centrală, pe gaz, emisiile de CO2 au scăzut de trei ori.

În ce fel se văd aceste eforturi în bugetul Primăriei (nivelul subvenției, nivelul cheltuielilor alocate bunei funcționări a sistemului centralizat de termoficare)?

Oradea are cea mai mică subvenție din țară, 49 de lei pe gigacalorie, față de Cluj-Napoca, unde este de 190 de lei, Timișoara de 121 de lei, București, de 193 de lei. Odată cu scăderea pierderilor din sistemul de transport și distribuție a energiei termice cu 18,7%, subvenția de exploatare a scăzut.

Totodată, au scăzut semnificativ cheltuielile pentru mentenanța (inclusiv intervențiile la avarii) a rețelei de transport și distribuție, ceea ce a permis Primăriei Oradea să aloce în continuare sume importante din bugetul local pentru cofinanțarea și finanțarea investițiilor în sistemul de termoficare. În prezent se lucrează la întocmirea documentației pentru etapa a doua prin Programul Operațional Investiții Mari, cu o valoare estimată a investiției de aproximativ 27 de milioane de euro, fără TVA. Totodată, vor fi realizate proiecte în valoare de 2 milioane de euro prin accesarea programului Căldură și Confort pentru anul 2018, iar din bugetul local ne propunem investiții de aproximativ 3,5 milioane de euro.

_____________________________________________

Interviul a apărut iniţial în numărul din martie 2018 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier acest număr (martie 2018), în format tipărit, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *