Acasă » Regenerabile » Biomasă » Opinia publică cere Marii Britanii să adopte ţinte privind eficienţa energetică

Opinia publică cere Marii Britanii să adopte ţinte privind eficienţa energetică

17 octombrie 2014
Biomasă
energynomics

Lideri de opinie şi ONG-uri britanice au cerut Regatului Unit să renunțe la opoziția sa față de un obiectiv obligatoriu de eficiență energetică înainte de summit-ul de săptămâna viitoare al liderilor UE de la Bruxelles, conform EurActiv.com.

Ţintele obligatorii ar încuraja investitorii să susțină energia verde din Marea Britanie și să creeze locuri de muncă în industria eficienței energetice, au declarat lideri de opinie din patru mari oraşe într-un comunicat publicat de EurActiv.

Lobbyştii au declarat că doar un obiectiv obligatoriu ar aduce rezultate reale și ar stimula inovarea în domeniul reducerii emisiilor de carbon.

Summit-ul din 23 şi 24 octombrie va lua în dezbatere Cadrul UE 2030 privind clima și energia, care cere o îmbunătățire de 30% a eficienței energetice până în anul 2030. Alte măsuri din acest pachet includ o reducere obligatorie de 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea ponderii energiilor regenerabile la 27% din mixul energetic al UE.

Însă statele membre vor putea decide în cadrul Consiliului de Miniștri dacă ținta aferentă economiei de energie, criticată ca fiind prea mică de lobbyşti, este obligatorie sau nu.

În prezentarea planurilor din luna iulie, Comisarul pentru Energie Günther Oettinger al UE a numit ţinta „realizabilă” însă „ambițioasă”, susținând, în comunicarea sa că atinge „un echilibru corect între beneficii și costuri”.

Marea Britanie respinge ţinta privind economisirea de energie

Potrivit proiectelor de documente citate de EurActiv, Marea Britanie susține un obiectiv obligatoriu de reducere cu cel puțin 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar nu susține o abordare la fel de strictă pentru obiectivul de 30% al eficienței energetice.

Germania, Danemarca și Portugalia solicită reînnoirea obiectivului obligatoriu pentru sursele regenerabile de energie, eficiența energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Un proiect al concluziilor Consiliului, din 13 octombrie, propune un obiectiv european privind o pondere de energie din surse regenerabile consumată în UE de cel puțin 27% în 2030, comparativ cu 1990, dar, după presiunea Marii Britanii, acesta va deveni probbail un obiectiv pentru tot blocul UE, în loc să fie respectat ca ţintă de fiecare ţară în parte.

Surse guvernamentale britanice au subliniat că Marea Britanie subscrie la asigurarea obiectivului de gaze cu efect de seră cu caracter obligatoriu de 40%, întrucât Marea Britanie s-a poziţionat ca lider în dezbaterea globală privind schimbările climatice.

Dar Marea Britanie este de părere că prin obiectivele obligatorii privind regenerabilele și energia s-ar limita flexibilitatea statelor membre în atingerea obiectivului de ansamblu de 40% în modul cel mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *