Acasă » Petrol și Gaze » OPEC dă undă verde creșterii producției de petrol globale

OPEC dă undă verde creșterii producției de petrol globale

10 iunie 2015
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a fost de acord să mențină producția de țiței la 30 de milioane de barili pe zi, ceea ce se traduce printr-o permisivitate oferită atât țărilor OPEC, cât și celor non-OPEC de a crește producția după bunul plac, conform Bloomberg. Arabia Saudită intenționează să continue războiul prețurilor cu hidrocarburile de șist americane, care a fost întrerupt temporar de recenta ascensiune speculativă a prețurilor brute.

Prețurile petrolului au scăzut anul trecut, după ce OPEC, condus de saudiți, a refuzat să reducă producția, ca răspuns la saturarea pieței globale. Ceea ce a costat deja industria petrolului aproximativ 100.000 de locuri de muncă și reducerea unor investiții în valoare de 1.000 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, principalii jucatori au crescut producția.

În aprilie, conform Agenției Internaționale pentru Energie, OPEC a furnizat 31,2 milioane de barili pe zi, cel mai mare nivel de după septembrie 2012. Acesta a fost a 12 a lună consecutivă în care producția OPEC a fost de peste 30 de milioane barili- limita oficială-, iar Arabia Saudită a produs cât mai mult, păstrând producția la peste 10 milioane de barili pe zi.

Entuziasmul saudit a fost, cu toate acestea, redus de cel mai mare producător non-OPEC, Rusia. În luna mai, Rusia a extras 10,7 milioane de barili pe zi, comparativ cu 10,2 milioane în Arabia Saudită. A fost pentru prima oară când Rusia a preluat conducerea la nivel mondial, din 2010.

Industria petrolieră din SUA a făcut, deasemenea, tot posibilul pentru a arăta că nu se lasă intimidată. În luna mai a produs o medie de 9,4 milioane de barili pe zi, cu 2,7% mai mult decât în ianuarie și la cel mai înalt nivel față de 1972. SUA a oferit o perspectivă bună pentru discursul entuziast al CEO-ului ConocoPhillips, Ryan Lance, în fața conferinței OPEC:

„Această afacere va supraviețui la 100 dolari barilul Brent și va supraviețui și la 60-70 de dolari”, a spus el, adăugând că o scădere de 15-30% a costurilor de producție din ultimele luni permite celor mai bune companii din SUA să rămână profitabile în exploatările de șist chiar și la 40 de dolari barilul.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *