Acasă » Interes general » OPCOM va deveni independentă, va oferi derivative

OPCOM va deveni independentă, va oferi derivative

2 aprilie 2019
Interes general
Bogdan Tudorache

Bursa OPCOM va deveni independentă și va oferi instrumente sofisticate, precum derivativele, au declarat pentru energynomics.ro surse din piață. Astfel, OPCOM va avea o contraparte centrală, constituită împreună cu Bursa de Valori București, care va asigura fluiditatea și lichiditatea tranzacțiilor. De altfel, BVB a inițiat deja procedura pentru constituirea propriei entități de contraparte centrală, fapt menționat în planul de adoptare a monedei euro, necesară pentru asigurarea tranzacțiilor cu derivative.

”E o idee bună, mai ales coroborată cu ideea de a face și o contraparte centrală cu Bursa de Valori. E un lucru bun. Bursa întotdeauna trebuie să fie independent – ca principiu general”, a comentat Martin Moise, vicepreședinte PATRES.

BVB a alocat deja 10 milioane de euro pentru noua entitate, care ar urma să gestioneze compensarea tranzacțiilor bursiere și să permită acoperirea vânzărilor în lipsă sau în marjă. Piața OPCOM este în prezent subordonată operatorului de rețea, Transelectrica.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *