Acasă » Petrol și Gaze » Transport » OMV și Gazprom pun bazele conductei South Stream

OMV și Gazprom pun bazele conductei South Stream

25 iunie 2014
Petrol și Gaze
energynomics

Directorul grupului energetic rus Gazprom, Alexei Miller, și omologul său de la OMV, Gerhard Roiss, au semnat marți acordul pentru înființarea unei companii mixte care va fi responsabilă pentru construirea secțiunii din Austria a conductei South Stream, cu ocazia vizitei președintelui rus Vladimir Putin în Austria, transmite Reuters.

Pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, la începutul acestei luni Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, în așteptarea unei decizii dacă acest proiect respectă legislația Uniunii Europene. Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a precizat că proiectul South Stream nu este anulat, ci oprit până când se va ajunge la înțelegere legală comună între Bulgaria și Uniunea Europeană.

“Această decizie de investiții reprezintă o investiție în securitatea furnizării gazelor naturale spre Europa”, a afirmat Gerhard Roiss.”Europa are nevoie de gaz rusesc. Europa va avea nevoie de mai mult gaz rusesc în viitor, pentru că producția europeană de gaze naturale este în scădere … Cred că ;i Uniunea Europeană înțelege acest lucru.”, a adăugat el.

Conducta South Stream, al cărei cost este estimat la 40 miliarde de dolari, ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, începând din Rusia via Marea Neagră, până în Bulgaria, Serbia, Ungaria și Austria. Secțiunea din Austria a conductei South Stream ar urma să aibă o capacitate de până la 32 miliarde de metri cubi pe an, ajungând până în orașul Baumgarten, conform Mediafax.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Economiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

Gazprom și OMV vor suporta împreună costurile de construcție din Austria

Gazprom este în discuții constructive cu Comisia Europeană cu privire la South Stream, a declarat directorul Miller după semnarea acordului cu OMV. Alexei Miller a spus că a fost în contact permanent cu comisarul european pentru energie. „Rezolvăm problemele imediat cum apar, iar acum problema de construcție a conductei trebuie rezolvată”, a declarat el.

Comisia spune South Stream, în forma sa actuală, nu este conformă cu legislația UE privind concurența pentru că nu oferă acces la terți. South Stream se opune, de asemenea, politicii UE de diversificare a surselor de aprovizionare pentru a reduce dependența de Rusia.

Directorul Executiv al OMV a declarat că partea austriacă a conductei, care este planificată să fie construită în 2016 și să livreze primele gaze naturale la începutul anului 2017, va respecta pe deplin legislația europeană. Gazprom și OMV au declarat că vor împărți în mod egal costurile de 200 de milioane de euro pentru construcția celor 50 de km ai conductei din partea austriacă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *