Acasă » Interes general » OMV Petrom investește 40 mil. euro într-o rețea de încărcare ultra-rapidă cu 400 de unități

OMV Petrom investește 40 mil. euro într-o rețea de încărcare ultra-rapidă cu 400 de unități

28 iulie 2023
Digitalizare
energynomics

OMV Petrom contribuie la dezvoltarea rețelei regionale de reîncărcare ultra-rapidă pentru mașini electrice, în cadrul unui proiect care vizează instalarea a peste 400 de puncte de-a lungul Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T). Acestea urmează să fie instalate în România, Slovacia și Ungaria până în luna noiembrie a anului 2025. Proiectul vizează instalarea a peste 400 de puncte de reîncărcare ultra-rapidă, fiecare cu o putere instalată de 150 kW, până la finalul anului 2025. Dintre acestea, 328 vor fi instalate în 80 de stații din România, 52 de puncte de reîncărcare vor fi instalate în 11 stații din Slovacia, iar 28 de puncte vor fi instalate în 7 stații din Ungaria. Toate stațiile vor permite reîncărcarea ultra-rapidă a mașinilor electrice, respectiv încărcarea în aproximativ 10-15 minute, în funcție de capacitatea vehiculelor, pentru o autonomie de funcționare de 200 km.

Investiția totală în acest proiect este estimată la aproximativ 40 milioane de euro, din care, circa 15 milioane de euro sunt furnizați din fonduri europene, prin programul de finanțare Facilitatea Europeană de Conectare (CEF), aproape 5 milioane de euro din valoarea totală reprezintă credit bancar de la Banca Comercială Română, restul finanțării fiind asigurat din surse proprii.

„Prin Strategia 2030 ne-am asumat să contribuim activ la tranziția energetică, în România și în regiune. Am început să dezvoltăm soluții cu emisii reduse și zero de carbon, pentru care ne propunem să alocăm circa 35% din investițiile estimate până în 2030, de circa 11 miliarde de euro. Dezvoltarea acestor soluții deschide oportunități de creștere economică în România și în regiune, prin atragerea de fonduri europene”, a afirmat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
„Acest proiect va sprijini tranziția către o mobilitate decarbonată în Europa. Asigurând o rețea fără întreruperi și interconectată pentru vehiculele electrice, va aduce beneficii cetățenilor și operatorilor economici. Astfel, va contribui la atingerea obiectivelor Pactului ecologic european”, a adăugat Richard Ferrer, șeful Combustibililor Alternativi la Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).

La finalul anului 2022, OMV Petrom a anunțat că va deveni prima companie de energie din regiune cu o rețea de stații electrice în patru țări din Europa de Sud-Est, dezvoltată împreună cu parteneri din sectorul mobilității electrice. La finalul lunii iunie, OMV Petrom avea în stațiile de alimentare Petrom și OMV din România și din regiune 150 de puncte de reîncărcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *