Acasă » Petrol și Gaze » Burduja: Românii vor avea acces sigur la gaze, inclusiv în eventualitatea unui sezon de iarnă mai rece

Burduja: Românii vor avea acces sigur la gaze, inclusiv în eventualitatea unui sezon de iarnă mai rece

28 iulie 2023
Consumatori
energynomics

Românii vor avea acces sigur la gaze, inclusiv în eventualitatea unui sezon rece cu temperaturi mai scăzute decât cele de anul trecut, în contextul în care Azerbaidjan ne-a garantat o capacitate de până la 1 miliard de mc cubi de gaz natural, iar gradul de umplere a depozitelor româneşti a depăşit deja 75,5%, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta s-a întâlnit, la Bucureşti, cu ministrul Energiei din Azerbaidjan, E.S. Parviz Shahbazov.

„Această țară e lider într-o regiune complicată, iar relația cu România este cu totul specială. Nu vom uita că, în condițiile grele ale crizei energetice, Azerbaidjanul ne-a garantat o capacitate de până la 1 miliard de metri cubi de gaz natural, pe care o putem folosi, la nevoie, inclusiv în iarna aceasta. Asta îndeamnă că românii vor avea acces sigur la gaze, inclusiv în eventualitatea unui sezon rece cu temperaturi mai scăzute decât cele de anul trecut. De altfel, gradul de umplere a depozitelor româneşti a depăşit 75,5%, mult peste angajamentul României în fața Uniunii Europene, iar față de aceeaşi perioadă din 2022 avem înmagazinate aproape 700 de milioane de metri cubi în plus”, a afirmat ministrul Sebastian Burduja, citat de Agerpres.

El a subliniat că a discutat cu ministrul azer despre dezvoltarea parteneriatului strategic, investițiile bilaterale şi despre proiectele comune avute în vedere în domeniul energiei, inclusiv coridorul verde care va lega Marea Caspică de Marea Neagră.

„Am abordat şi planurile de investiții ale companiei SOCAR, un jucător important pe piața românească. SOCAR angajează peste 700 de specialişti în operațiunile din țara noastră (99% sunt români) şi are intenții ambițioase de creştere. Colaborarea dintre România şi Azerbaidjan în domeniul energiei aduce beneficii importante nu doar celor două țări, ci pentru securitatea întregii Europe”, a punctat Sebastian Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *