Acasă » Petrol și Gaze » OMV Petrom a finalizat o investiție de 130 mil. euro în tratarea gazelor

OMV Petrom a finalizat o investiție de 130 mil. euro în tratarea gazelor

20 decembrie 2017
Explorare și producție
energynomics

OMV Petrom a finalizat lucrările de construcție la două stații noi de tratare a gazelor, amplasate lângă zone de producție importante. Cele două proiecte, care au necesitat investiții de peste 130 de milioane de euro începând din 2013, vor permite livrarea de gaze în sistemul național de transport, la presiuni de până la 40 de bari, se arată într-un comunicat al companiei.

Prin cele două unități se procesează circa 7,5% din producția de gaze a OMV Petrom în România. Dacă s-ar folosi doar pentru încălzire, producția anuală de gaze procesată la Burcioaia și Mădulari ar putea acoperi necesarul pentru 330.000 de locuințe.

”Burcioaia și Mădulari sunt proiecte gemene în care s-au implementat soluții standardizate și de proiectare modulară pentru instalațiile din Upstream. Proiectele Burcioaia și Mădulari ne permit să procesăm gaze la o capacitate de până la 2 milioane de metri cubi standard pe zi și să livrăm gaze în sistemul național de transport, la presiuni ridicate. În plus, ele prelungesc durata operațiunilor de producție pe zăcăminte mature, deoarece noile stații pot prelua gaze la presiuni reduse”, susține Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Upstream.

Proiectele de gaze de la Burcioaia și Mădulari includ construirea de conducte pentru preluarea gazelor de la zăcăminte, construirea stațiilor pentru uscarea, comprimarea și măsurarea gazelor, precum și infrastructura necesară pentru conectarea la sistemul național de transport.

În procesul de uscare a gazelor este folosită o unitate pe baza de trietilen glicol (TEG) pentru a asigura conformarea cu cerințele de calitate a gazelor în ceea ce privește punctul de rouă al apei și un proces de răcire pe bază de propan pentru asigura conformitatea pentru parametrul punctul de rouă al hidrocarburilor. Două compresoare de înaltă eficiență cu o putere nominală de 1MW fiecare asigură puterea de compresie pentru livrarea în sistemul național. În total, 19 sonde, cu o producție cumulată de până la 7.000 bep/zi, au fost conectate la aceste facilități.

Lucrările de construcție de la cele două proiecte au însumat aproximativ 1,3 milioane de ore muncă, fără incidente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *