Acasă » Petrol și Gaze » Oltchim schimbă strategia de vânzare

Oltchim schimbă strategia de vânzare

13 martie 2017
Petrol și Gaze
energynomics

Guvernul a schimbat strategia de vânzare a Oltchim, în urma căreia cumpărătorul nu va mai fi obligat să ramburseze ajutorul de stat primit de combinat.

Adunarea creditorilor combinatului chimic Oltchim, aflat în insolvenţă, a aprobat modificarea planului de reorganizare a activităţii societăţii, la cererea Comisiei Europene, acceptând să elimine SPV-ul şi să vândă direct activele, astfel încât să elimine riscul, pentru cumpărători, de a rambursa ajutoarele de stat considerate ilegale de către Executivul de la Bruxelles, potrivit unui anunţ transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

News.ro a relatat, în 19 ianuarie, că firmele care vor cumpăra activele Oltchim ar putea contribui la rambursarea ajutorului de stat primit de către combinat, în cazul în care Comisia Europeană decide că ajutorul a fost acordat ilegal şi trebuie restituit, iar societatea Oltchim nu poate rambursa banii.

Informaţiile erau conţinute într-un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, şi de administratorul judiciar BDO Business Restructuring SPRL, intrat în posesia News.ro.

„Cum o investigaţie a fost deschisă, există riscul ca o decizie de recuperare să fie adoptată, ceea ce prespupune ca ajutorul de stat să fie recuperat de la beneficiarul direct al ajutorului. Acesta va fi, în mod normal, compania care a primit ajutorul, adică Oltchim”, se arată în document.

”Modificarea planului priveşte exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda trasferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător”, se arată în document.

Reprezentanţii Oltchim au menţionat că ”procedura de vânzare inclusă în planul iniţial conţine elemente compatibile cu existenţa continuităţii economice, fapt care va determina extinderea recuperării ajutorului de stat de la potenţialii cumpărători”.

În plus, în varianta iniţială de vânzare, era foarte probabil ca potenţialii investitori să se retragă, considerând că tranzacţia de achiziţie este mult prea riscantă, ”împrejurare care ar determina imposibilitatea implementării planului de reorganizare aprobat, cu riscul evident al deschiderii procedurii falimentului împotriva Oltchim SA”, mai spun administratorii judiciari în document.

Într-un astfel de scenariu, creditorii societăţii se vor afla în situaţia de a nu mai putea încasa nici măcar sumele stabilite a le fi distribuite prin plan.

”Prin urmare, pentru eliminarea tuturor riscurilor sus-menţionate, atât procesul de vânzare, cât şi rezultatul acestuia trebuie să se facă cu observarea principiului discontinuităţii economice”, arată documentul.

Activele Oltchim vor fi scoase în continuare la vânzare grupate în pachete, iar ”procesul de vânzare se va desfăşura într-o manieră transparentă şi nediscriminatorie”.

Principiile noii modalităţi de vânzare a activelor Oltchim arată că nu va exista nicio obligaţie de transferare a contractelor sau a salariaţilor. Iar datoriile societăţii debitoare rămân în sacina acesteia.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *