Acasă » Electricitate » Oana Truță revine în conducerea Hidroelectrica

Oana Truță revine în conducerea Hidroelectrica

19 septembrie 2017
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

Re-alegerea reprezentantei Fondului Proprietatea (FP), Oana Truță, în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) de luni, este firească, în virtutea faptului că acționarul majoritar nu se poate opune votului de desemnare a reprezentantului acționarului minoritar în companie, au declarat pentru energynomics.ro surse apropiate companiei.

”Nu avea cum să nu fie ales reprezentantul Fondului Proprietatea, a fost un vot cumulativ, iar acționarul majoritar nu are cum să se opună numirii reprezentantului acționarului minoritar”, au declarat sursele citate. ”Oana Truță rămâne un om cu experiență veche în companie, practic FP nu avea pe cine să numească, în pofida faptului că procesul rămâne în picioare”, a mai spus sursa citată. Restul membrilor CS au rămas aceiași, respectiv Borbely Karoly, Andreea Negru Ciobanu, Dan Laurențiu Tudor și Andreea Ioana Lambru. Numirile sunt tot pentru un mandat provizoriu de patru luni.

Conform unui comunicat al Fondului Proprietatea din 6 septembrie, FP și-a exprimat “indignarea totală” față de eliminarea Oanei Truță din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 și considera că acțiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate și abuzive, conform Agerpres. “La AGA Hidroelectrica din 31 august 2017, Ministerul Energiei, reprezentând statul român ca acționar majoritar al Hidroelectrica, a aprobat propria propunere de atragere a răspunderii doamnei Oana Truță, membră a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica. Această situație a declanșat automat revocarea doamnei Truță din funcția de membru al Consiliului.

Fondul Proprietatea își exprimă indignarea totală față de eliminarea Oanei Truță din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 și consideră că acțiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate și abuzive”, se spune în comunicat. FP subliniază că propunerea Ministerului Energiei nu include motivația pentru inițierea procedurii judiciare împotriva Oanei Truță.

“De asemenea, ministerul și Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocând accesul Fondului Proprietatea la documentația AGA. Fondul Proprietatea consideră că aceste acțiuni reprezintă represalii din partea Ministerului Energiei pentru a înlătura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atribuțiilor sale legale, de administrare, s-a opus acțiunilor anumitor membri ai organelor societare care au amenințat implementarea principiilor de guvernanță corporativă în Hidroelectrica. Trebuie remarcat faptul că doamna Truță este, în fapt, cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, având mai multe mandate de membru în Consiliu în slujba companiei, începând cu martie 2011 și până în prezent, și s-a ocupat de companie chiar și în perioada procesului de reorganizare a acesteia. Acțiunea luată de Ministerul Energiei reprezintă un atac suplimentar asupra implementării principiilor de guvernanță corporativă”, se menționează în document.

FP atrage atenția asupra faptului că Ministerul Energiei a votat favorabil numirii Oanei Truță în poziția de membru al Consiliului Hidroelectrica, atât în data de 3 iulie 2017, cât și pe 3 august 2017. “Recent, Fondul a inițiat mai multe acțiuni în instanță împotriva deciziilor luate în cadrul AGA și de către Consiliul de Supraveghere pentru încălcarea normelor de guvernanță corporativă, iar această acuzație nefondată la adresa unui membru al Consiliului nominalizat de Fond poate fi văzută drept o formă de represalii. Doamna Oana Truță s-a opus pe bună dreptate numărului tot mai mare de acțiuni care încalcă legislația privind guvernanța corporativă, care au fost luate de Ministerul Energiei în cadrul Hidroelectrica de la începutul anului”, afirmă FP.

Potrivit comunicatului, Fondul Proprietatea a declanșat deja acțiuni legale împotriva hotărârii acționarilor care au aprobat acțiunea în justiție împotriva Oanei Truță. “Fondul va continua să ia toate măsurile necesare, pentru a se asigura că principiile de guvernanță corporativă sunt respectate la Hidroelectrica și că directorii care își îndeplinesc atribuțiile legale, de administrare, nu sunt destituiți fără motiv”, se afirmă în comunicat.

În opinia FP, Ministerul Energiei ar trebui să se concentreze asupra creării unui climat în care toate părțile implicate să poată contribui la îndeplinirea priorităților Hidroelectrica, în loc să adopte “astfel de decizii în mod clar abuzive”. Ministerul Energiei a replicat, în cadrul unui comunicat ulterior, că ”a analizat acțiunile din ultima perioadă de timp ale reprezentanților Fondului Proprietatea (FP) în conducerea societăților comerciale care activează în industria energetică, în corelare cu pozițiile exprimate în presă referitor la activitatea acestor companii. Aceste acțiuni și luări de poziție reflectă, credem, o dublă neînțelegere de către administratorii actuali ai FP, atât a rațiunii pentru care a fost creat acesta, cât și a locului și rolului industriei energetice în strategia de dezvoltare a României, așa cum este formulată și implementată de Guvernul României”.

Oficialii ME susțin și că ”presupunerea că Ministrul Energiei se preocupă personal de acțiunile unui funcționar oarecare al FP este ridicolă având în vedere sarcinile deosebit de dificile ale Ministerului Energiei și programul foarte încărcat al ministrului Energiei. Pe de altă parte, este firesc ca departamentele specializate ale Ministerului Energiei să urmărească derularea administrării companiilor și să reacționeze, atunci când este cazul, cu respectarea strictă a cadrului legal, dar și cu fermitatea cerută de răspunderea pe care o au”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *