Acasă » Electricitate » Nuclear » Nuclearelectrica – nou Memorandum pentru reactoarele de mici dimensiuni

Nuclearelectrica – nou Memorandum pentru reactoarele de mici dimensiuni

13 iunie 2023
Electricitate
energynomics

Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation au semnat 13 iunie 2023, un Memorandum de înțelegere pentru a colabora în implementarea centralelor electrice NuScale VOYGR în Europa Centrală și de Est și în România, a anunțat compania.

Expertiza combinată a Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation va sprijini dezvoltarea SMR si implementarea centralelor SMR NuScale în domenii importante in dezvoltare, cum ar fi planificarea proiectului, obtinerea de licențe si autorizații, inginerie, achiziții publice, construcție, exploatare, întreținere, dezafectare, finanțare și capitalizare a resurselor locale, permițând astfel statelor regionale care împărtășesc același interes în dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR) să beneficieze de experiență și să implementeze SMR-uri în condiții de siguranță și în conformitate cu nevoile energetice naționale.

„Implementarea reactoarelor modulare mici este un efort de cooperare internațională fără precedent, pentru a răspunde nevoilor de energie și de decarbonizare. Proiectul SMR va asigura securitatea energetică, dezvoltarea locală și regională, reutilizarea amplasamentelor fostelor centrale pe bază de cărbune și va oferi multiple beneficii economice și sociale. De la sprijin financiar la suport tehnic, implementarea SMR, în România și la nivel internațional, beneficiază de efortul comun al unor state și organizații cu experiență și competențe deosebite. Suntem mândri că, pe baza celor 26 de ani de performanță recunoscută a Nuclearelectrica, România a câștigat încrederea partenerilor noștri internaționali și face parte din elita nucleară globală care lucrează împreună pentru a răspunde cerințelor de securitate energetică și de decarbonizare”, a spus Cosmin Ghiță, director general, Nuclearelectrica.

„În primul rând, sunt onorat să particip la proiectul SMR din România alături de parteneri atât de remarcabili din industria nucleară globală. Pentru ca România și Europa să realizeze conversia energetică și obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon în 2050, cred că proiectul SMR din România este o primă etapă foarte importantă. Samsung C&T realizează cu succes proiectul centralei nucleare Barakah din Emiratele Arabe Unite, care este prima centrală nucleară de export din Coreea, și centralele nucleare Saeul 3 și 4 din Republica Coreea. Pe baza experienței noastre de peste 30 de ani în industria energiei nucleare, câștigăm încrederea partenerilor internaționali. Suntem încântați să facem parte din această inițiativă și vom face tot ce ne stă în putință pentru a reuși”, a adăugat Se Chul Oh, președinte și director general, Samsung C&T Corporation.

„NuScale este încântată să continue colaborarea cu partenerii noștri pentru a avansa implementarea tehnologiei noastre de vârf SMR în Europa Centrală și de Est și, în special, în România in cadrul proiectului Doicești”, a spus, la rândul său, John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale Power. „Parteneriate precum cele anunțate astăzi sunt esențiale pentru implementarea SMR și pentru atingerea obiectivelor noastre globale de decarbonizare”.

„Apreciem profund amploarea eforturilor naționale și internaționale de colaborare întreprinse pentru dezvoltarea proiectului SMR de la Doicești, România, prin reunirea multiplelor expertize si know-how. Fosta centrală electrică pe bază de cărbune va fi restaurată ca o instalație modernă fără emisii de carbon, permițând dezvoltarea socio-economică la nivel local și consolidând securitatea energetică europeană. Pe măsură ce ne îmbarcăm în această călătorie remarcabilă, ghidați de o viziune comună a energiei curate, suntem încrezători în capacitatea noastră de a contura un viitor durabil, sigur și prosper pentru toți”, a adăugat Teofil Mureșan, directorul general al E-INFRA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *