Acasă » Electricitate » Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a U1 printr-un nou acord cu SNC-Lavalin

Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a U1 printr-un nou acord cu SNC-Lavalin

7 martie 2023
Electricitate
energynomics

Nuclearelectrica avansează Proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare CNE Cernavoda prin selectarea companiei Candu Energy Inc., membră a Grupului SNC-Lavalin, pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU al Unității 1 de la Cernavoda, înainte de prelungirea duratei de viață a acestuia, pentru a sprijini obiectivele de securitate energetică și de decarbonizare ale României.

În cadrul acordului pe doi ani, în valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lungă durată și de inginerie front-end, în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavoda. Retehnologizarea va prelungi durata de funcționare a reactorului Unității 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060.

„Retehnologizarea Unității 1 face parte din angajamentul Nuclearelectrica de a contribui la reenergizarea României prin energie curată, cu costuri reduse și disponibilitate 24/7. Suntem mândri să valorificăm cei 26 de ani de expertiză nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță și productivitate, să lucrăm alături de specialiști internaționali de top și să finalizăm acest proiect strategic pentru securitatea energetică a României, pentru obiectivele de decarbonizare și pentru noua generație de specialiști”, declară Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Personalul specializat din cadrul diviziei nucleare canadiene a SNC-Lavalin va efectua lucrările de inginerie de proiectare și achiziție necesare pentru a executa modificările de proiectare și recomandările rezultate în urma evaluării SNC-Lavalin a stării de funcționare, realizată recent împreună cu Ansaldo Nucleare,  ca parte a retehnologizarii Unității 1. În plus, vor fi proiectate noile infrastructuri și clădiri care sunt necesare la fața locului pentru a susține activitățile de retubare a reactorului. De asemenea, în cadrul proiectului, SNC-Lavalin va lucra cu Ansaldo Nucleare, care va furniza servicii de inginerie pentru partea clasica a centralei, continuând parteneriatul pe termen lung dintre companii. Alte organizații partenere Sargent and Lundy, CITON și GE (General Electric) Steam Power, care vor furniza servicii de inginerie asociate cu retehnologizarea Unității 1.

„Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul strategic pe care îl avem cu SNC-Lavalin, Ansaldo Nucleare, Sargent and Lundy, CITON si GE (General Electric) Steam Power ca profesioniști de top în industrie, și suntem dornici să avansăm proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, care va oferi României încă 30 de ani de energie curată in banda. Mai mult, prelungirea duratei de viață a Unității 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local si al statului, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare.” a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.

SNC-Lavalin este singura organizație care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, incluzand proiectele din New Brunswick (Point Lepreau), Ontario (Darlington și Bruce Power), Coreea de Sud (Wolsong) și Argentina (Embalse). Expertiza nucleară pe întregul ciclu de viață a companiei și experiența anterioară în ceea ce privește proiectarea inițială a reactorului, modificările de proiectare, precum și exploatarea prelungită și extinderea duratei de viață, vor fi valorificate pentru a maximiza rezultatele pentru activitatea de pre-proiect a CNE Cernavoda.

„Munca noastră de lungă durată la Cernavoda este un exemplu al modului în care ne operaționalizăm angajamentul de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastră și pentru oamenii săi”, a comentat Ian L. Edwards, președinte și director general al SNC-Lavalin. „Această prelungire a duratei de viață va oferi multor generații viitoare de români securitate energetică, energie eficientă din punct de vedere al costurilor și va permite României să beneficieze în continuare de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 10 milioane de tone pe an, pe care reactoarele CANDU de la Cernavoda au realizat-o.”

Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1, în SEN (Sistemul Energetic Național) vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată, accesibilă, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavoda, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Un comentariu la „Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a U1 printr-un nou acord cu SNC-Lavalin”

  1. Pingback: Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a U1 printr-un nou acord cu SNC-Lavalin - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *