Acasă » Electricitate » Norvegia ar putea plăti marii consumatori de energie să-și reducă cererea pe timpul iernii

Norvegia ar putea plăti marii consumatori de energie să-și reducă cererea pe timpul iernii

29 august 2018
Electricitate
energynomics

Operatorul sistemului de transport al Norvegiei, Statnett, ar putea fi nevoit să plătească marii consumatori energetici pentru a reduce consumul de energie în această iarnă, în cazul în care precipitațiile rămân anormal de scăzute, a afirmat marți compania.

Practic, toată energia generată în Norvegia provine din hidroelectric. După o vară caldă și uscată, rezervoarele sale hidroenergetice sunt cu 16 terawatți sub medie, sau aproximativ 12% din consumul anual al țării pentru anul 2017, potrivit Reuters.

Aprovizionarea cu energie electrică stabilă este esențială pentru multe dintre companiile din Norvegia, cum ar fi producătorul de îngrășăminte Yara, producătorul de aluminiu Norsk Hydro și centrele de date, care ar putea fi și ele afectate, în cele din urmă. „Diferitele instrumente pe care Statnett poate utiliza includ, printre altele, așa-numitele opțiuni de energie pentru consum, ceea ce înseamnă că marii consumatori de energie vor semna acorduri pentru a reduce consumul, contra cost, atunci când este necesar”, a spus Statnett.

Acest tip de contract ar putea fi folosit doar într-o situație extremă și ar necesita aprobarea guvernului, a adăugat compania.

Norsk Hydro, cel mai mare utilizator al energiei din țară, își poate reduce consumul cu până la o oră fără a afecta producția, dar eventualele constrângeri mai mari ar putea conduce la o reducere a producției de aluminiu, a declarat Oeyvind Breivik, purtător de cuvânt al Hydro. „Reducerea energiei cu mai mult de o oră poate însemna instabilitatea producției. Nu ne-ar plăcea să renunțăm la volume mari de energie decât dacă este necesar”, a spus Breivik, deși a explicat că livrările către clienți nu ar fi afectate.

O purtătoare de cuvânt a companiei Yara a declarat că, în timp ce reducerea consumului de energie ar afecta producția locală norvegiană, firma ar putea să obțină volume mari pentru clienți prin intermediul uzinelor sale din afara țării.

Microsoft, care intenționează să construiască două centre de date în Norvegia, ca parte a unui acord de furnizare a serviciilor cloud către Equinor, nu a fost disponibilă pentru comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *